Criza din sectorul financiar va fi urmată, cel mai probabil, de o stagnare a economiei mondiale, în perioada 2009-2010, iar statele dependente de finanţarea externă, precum cele din Europa Centrală şi de Est, vor traversa un proces dureros de adaptare, potrivit Moody’s.
Agenţia de evaluare anticipează că, în pofida atenuării problemelor din sistemul financiar, plasamentele riscante se vor reduce, iar ritmul de dezvoltare va încetini la nivel mondial, se arată în raportul "Global Macro-risk Scenarios 2009-2010 - From Global Integration to Global Dis-integration?".
Potrivit scenariului central al raportului, "Redresarea Globală" (Global Healing), economiile avansate vor înregistra un uşor declin în 2009, urmând ca în 2010 să aibă loc o creştere, dar sub potenţialul real.
În intervalul de doi ani analizat, economiile emergente vor avea la rândul lor un avans sub potenţial, iar cele dependente de finanţarea externă, precum cele din Europa Centrală şi de Est, vor traversa o perioadă de adaptare dificilă.
Acest scenariu prevede un proces de refacere dureroasă a economiilor avansate, în care pierderile de producţie nu vor fi recuperate rapid, în timp ce aversiunea faţă de risc de pe pieţele de creditare se va menţine o lungă perioadă de timp.
Condiţiile stricte de acordare a creditelor se vor reflecta mai degrabă în dobânzile ridicate, decât în lipsa finanţării.
Economia mondială va fi anul viitor aproape de recesiune, cu un avans de maxim 3%, se arată în raport.
Moody’s prezintă totodată două scenarii alternative pentru evoluţia economiei mondiale în intervalul 2009-2010.
Una dintre variante, mai puţin pesimistă, "Revenirea Economiei Mondiale" (Global Resiliency), prevede doar o încetinire temporară a ritmului de dezvoltare şi a integrării financiare internaţionale.
Potrivit acestui scenariu, economia Statelor Unite va consemna un declin de scurtă durată, având în vedere programul de susţinere adoptat de guvernul american. Restul lumii va înregistra, în acest caz. o încetinire puternică a creşterii economice în ultimul trimestru al anului 2008 şi primul trimestru din 2009, după care va reveni pe creştere.
Această variantă prevede revenirea fluxului de capital şi a lichidităţilor la un nivel apropiat de cel anterior crizei.
Cel mai puţin probabil scenariu, numit "Dezintegrarea Economiei Mondiale" (Global Dis-integration) este ca reducerea drastică a creditării să determine prăbuşirea comerţului, preţurilor materiilor prime şi a fluxului de capital la nivel mondial.
În acest caz, Statele Unite şi Europa se vor confrunta, în intervalul 2009-2010, cu un declin economic, iar statele emergente vor fi puternic afectate.
"Întrebarea este dacă măsurile de politică economică vor permite ca încetinirea ritmului de dezvoltare să fie uşor şi de scurtă durată", a declarat Pierre Cailleteau, economist şef al Moody’s pentru probleme internaţionale şi autor al raportului.
O concluzie importantă, în cazul tuturor scenariilor, este că transferul riscurilor către populaţie alimentează creşterea cheltuielilor guvernamentale şi reprezentă, în mod special, o problemă serioasă legată de datoriile guvernamentale.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro