x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun A murit actorul american Charlton Heston

A murit actorul american Charlton Heston

06 Apr 2008   •   00:00

Actorul american Charlton Heston, una dintre ultimele legende ale Hollywood-ului, recompensat în 1959 cu un premiu Oscar pentru rolul din filmul "Ben-Hur", a murit, sâmbătă, în locuinţa sa din Beverly Hills, Los Angeles, la vârsta de 84 de ani.




 Actorul american Charlton Heston, una dintre ultimele legende ale Hollywood-ului, recompensat în 1959 cu un premiu Oscar pentru rolul din filmul "Ben-Hur", a murit, sâmbătă, în locuinţa sa din Beverly Hills, Los Angeles, la vârsta de 84 de ani, informează AFP.

Celebru pentru rolurile sale din fresce epice, precum "Ben-Hur" şi "Cele zece porunci", în care l-a interpretat pe biblicul Moise, actorul american s-a luptat în ultimii ani cu maladia Alzheimer.

Moartea sa "nu reprezintă numai pierderea unui mare actor şi a unei fiinţe de mare valoare, dar şi sfârşitul unei epoci", a subliniat Michael Levine, care a fost multă vreme purtătorul de cuvânt al lui Heston.

În cei peste 50 de ani de carieră, actorul a jucat în aproximativ 60 de filme, în care s-a făcut remarcat prin personaje istorice, dar s-a dedicat şi teatrului.

Charlton Heston, pe numele său real John Charles Carter, s-a născut pe 4 octombrie 1923, la Evanston (Illinois). A debutat la radio şi pe scena de teatru, a urmat cursurile de artă dramatică la North Western University şi a luptat în armata aeriană în timpul celui de-al doilea război mondial.

În 1945 şi-a încercat norocul pe Broadway. Actorul cu ochi albaştri şi trup atletic a debutat, în 1947, în "Antoniu şi Cleopatra", apoi a jucat într-o adaptare pentru televiziune a piesei "Iulius Cesar" (1948), care îl va face cunoscut la Hollywood.

În 1950, Heston a jucat rolul principal în "Oraşul întunecat", de William Dieterle. Cecil B. De Mille l-a angajat apoi pentru "Cel mai mare spectacol" (1951), premiat cu Oscar.

În anii '50, Heston joacă într-o serie de filme istorice şi SF, precum Cele zece porunci", de Cecil B. De Mille (1956) şi "Ben-Hur" (1959), de William Wyler, pentru care a luat un premiu Oscar. Alături de aceste filme se mai numără "Ruby Gentry" de King Vidor (1952), "Stigmatul răului" de Orson Welles (1958), "Cidul" de Anthony Mann (1961), "Planeta maimuţelor" (Franklin F. Schaffner, 1968).

Fiind de părere că rolurile shakespeariene sunt cele care îi aduc cele mai multe recompense, actorul, care a jucat alături de Sophia Loren şi Ava Gardner, urcă pe scena de teatru ori de câte ori îi permite timpul.

Tentat de regie, actorul realizează "Antoniu şi Cleopatra" (1971) şi "Mother Lode" (1982).

După ce a fost ales în şase reprize preşedinte al Sindicatului Actorilor de la Hollywood (SAG), Heston a trecut la conducerea Institutului American de Film.

Cunoscut pentru ideile sale conservatoare, mai ales împotriva avortului, actorul a deţinut, în perioada 1998 - 2003, şi funcţia de preşedinte al National Rifle Association, consacrându-se apărării controversatului drept de deţinere a armelor de foc de către persoanele private din SUA.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin actorul heston