Aditivii alimentari care conţin fosfaţi, utilizaţi în mod curent în alimentele preparate industrial, accelerează creşterea tumorilor de cancer pulmonar la şoareci. Concluzia aceasta este rezultatul unui studiu publicat luni de "American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine", transmite AFP, citat de Agerpres.
Studiul sugerează că aditivii ce conţin fosfaţi, care cresc reţinerea de apă şi ameliorează textura alimentelor, favorizează deopotrivă dezvoltarea cancerului pulmonar la oamenii care prezintă o predispoziţie pentru această boală. Deşi cercetătorii nu ştiu încă precis care este impactul fosfaţilor asupra dezvoltării cancerului la oameni, autorii studiului recomandă limitarea consumării acestui aditiv alimentar. "Studiul nostru arată că un consum ridicat de fosfaţi anorganici stimulează puternic dezvoltarea cancerului pulmonar la şoareci şi sugerează că reducerea fosfaţilor anorganici în regimul alimentar (la oameni) ar putea fi crucială atât în tratarea, cât şi în prevenirea cancerului pulmonar", scrie Myong-Haing Cho, cercetător la Universitatea Naţională din Seul. Echipa sa a injectat celule pulmonare canceroase la şoareci repartizaţi în două grupe, iar masa tumorilor s-a dovedit mult mai mare în grupa care primise un regim alimentar mai bogat în fosfaţi.
Fosfaţii sunt nutrienţi care au un rol principal în metabolismul celular şi în mecanismele de transfer de energie, dar ei pot activa deopotrivă semnale genetice care stimulează dezvoltarea celulelor pulmonare canceroase, conform studiului. Or, utilizarea în alimentare a aditivilor ce conţin fosfaţi a crescut constant în ultimii ani, aceştia fiind regăsiţi în carne, brânzeturi, băuturi, sau alimentele preparate industrial.
Citește pe Antena3.ro