x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Armistiţiu între Israel şi Hamas

Armistiţiu între Israel şi Hamas

13 Feb 2009   •   00:00

Egiptul va anunţa în următoarele 48 de ore un acord în privinţa unui armistiţiu pe o perioadă de 18 luni în Fâşia Gaza. Acordul se va realiza în schimbul ridicării blocadei impuse de Israel teritoriului palestinian controlat de Hamas, a afirmat  mişcarea islamistă. "Ne-am dat acordul pentru un armistiţiu cu partea israeliană pe o durată de un an şi jumătate", a declart Moussa Abu Marzuk, al doilea în ierarhia politică a mişcării islamiste palestiniene, citat de agenţia egipteană Mena şi Mediafax.



Acordul prevede "deschiderea a şase puncte de trecere între Fâşia Gaza şi Israel şi oprirea oricărei activităţi şi agresiuni militare", a precizat Abu Marzuk, care locuieşte la Damasc şi conduce delegaţia oficialilor de rang înalt a Hamas la Cairo. Anunţul va fi făcut de Egipt în urma contactelor cu restul facţiunilor palestiniene şi a părţii israeliene, a precizat acesta. Abu Marzuk a adăugat că problema eliberării militarului franco-israelian Gilad Shalit, reţinut de Hamas nu face parte din armistiţiu. Israelul cerea eliberarea acestuia în schimbul ridicării blocadei asupra Fâşiei Gaza. "Vrem eliberarea prizonierilor noştri în schimbul acestui militar", a afirmat Abu Marzuk, precizând că Hamas a transmis Egiptului o listă cu nume ale prizonierilor palestinieni. Dacă partea israeliană acceptă, schimbul se va efectua, a adăugat acesta. Purtătorul de cuvânt al Guvernului Israelian, Mark Reguev, nu a comentat acest anunţ.

Un oficial de rang înalt a declarat, de asemenea, că discuţiile de joi ale şefului serviciilor egiptene de informaţii, Omar Suleiman, cu delegaţia Hamas au fost "pozitive", confirmând că rezultatele acestora vor fi anunţate în curând, potrivit Mena. Omar Suleiman, personaj cheie în negocieri, s-a întâlnit de mai multe ori cu oficialii israelieni şi reprezentanţii Hamas în încercarea de a obţine un armistiţiu pe termen lung în Fâşia Gaza.

Încetarea focului, la 18 ianuarie, proclamată unilateral de fiecare dintre părţi, statul evreu şi Hamas, în urma ofensivei israeliene în Fâşia Gaza, a fost încălcat în mod reptat prin lansarea de tiruri cu rachetă palestiniene, urmate de bombardamente israeliene. Preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, a apreciat luni, la Paris, că un acord de armistiţiu s-ar putea încheia "săptămâna viitoare". Un membru al delegaţiei Hamas, Mohammed Nasr, a declarat miercuri că gruparea sa încearcă să obţină garanţii în ceea ce priveşte deschiderea de către Israel a puctelor de trecere în Fâşia Gaza. "Am ajuns la o formulă care oferă garanţii rezonabile, prin urmare aceasta ar putea funcţiona", a afirmat joi seara Osama Hamdan, reprezentant al Hamas în Liban. Acordul prevede deschiderea "punctelor de trecere cu garanţii de intrare a bunurilor necesare în Fâşia Gaza", a precizat Hamdan prin telefon, de la Beirut. "Eforturile referitoare la cazul Shalit se desfăşoară separat", a precizat acesta.

Israelul, care controlează toate punctele de trecere în Fâşia Gaza cu excepţia celui de la Rafah, situat la graniţa cu Egiptul, impune o blocadă teritoriului palestinian din iunie 2007, după preluarea puterii de către Hamas, în detrimentul forţelor preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas. Potrivit Hamas, Israelul a propus deschiderea a "70-80 la sută din pucntele de trecere în cadrul armistiţiului şi a celorlalte 20 la sută în cazul reglementării cazului militarului israelian Gilad Shalit, capturat în iunie 2006.

×
Subiecte în articol: lumea gaza fasia gaza hamas