x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Austria / Piaţă de muncă, deschisă pentru constructorii români

Austria / Piaţă de muncă, deschisă pentru constructorii români

de Andy Stanescu    |    24 Ian 2008   •   00:00
Austria / Piaţă de muncă, deschisă pentru constructorii români

13:57 • Austria a deschis piaţa muncii pentru 50 de grupe de meserii, începând cu 1 ianuarie 2008, pentru cetăţenii noilor state membre, majoritatea în domeniul construcţiilor, dar şi pentru ingineri şi tehnicieni înalt calificaţi, informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Austria a deschis piaţa muncii pentru 50 de grupe de meserii, începând cu 1 ianuarie 2008, pentru cetăţenii noilor state membre, majoritatea în domeniul construcţiilor, dar şi pentru ingineri şi tehnicieni înalt calificaţi, informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

ŞANSĂ. Potrivit datelor afişate pe pagina de internet a ANOFM, liberalizarea este prevăzută în hotărârea de Guvern 350, publicată în Monitorul Oficial din 10 decembrie 2007, iar majoritatea meseriilor pentru care românii au acees liber în Austria sunt din domeniul constucţiilor.Noile reglementări arată că se pot elibera aprobări de muncă pentru zidari, zugravi, dulgheri, faianţari, lăcătuşi mecanici, lucrători betonieri, tâmplari, sudori, precum şi în alte meserii din construcţii. De asemenea, românii se mai pot angaja în Austria şi în meserii din domeniul gastronomiei, mecanicii sau pentru siguranţa traficului aerian. Totodată, tehnicienii cu înaltă calificare în construcţii, în industria constructoare de maşini, în reţele electrice de înaltă tensiune, în prelucrarea datelor sau în domeniul economic, precum şi inginerii în diferite domenii au acces liber pe piaţa muncii din Austria. Potrivit datelor de la ANOFM, la un an de la intrarea României în UE, majoritatea ţărilor care au impus restricţii românilor pe piaţa internă a muncii le-au păstrat, urmând ca o evaluare să fie făcută după încă un an. Astfel, din cele 15 ţări care au restricţionat accesul românilor şi bulgarilor la 1 ianuarie 2007 (Germania, Marea Britanie, Irlanda, Franţa, Ungaria, Austria, Belgia, Italia, Grecia, Danemarca, Spania, Luxemburg, Olanda, Portugalia si Malta), Ungaria a fost singura ţară care a anunţat, la sfârşitul anului trecut, liberalizarea din 2008 a pieţei muncii pentru lucrătorii români, în timp ce Austria a relaxat condiţiile de obţinere a unui permis, iar Marea Britanie a rezervat întregul contingent de lucrători în agricultură (16.000 de locuri de muncă) pentru români şi bulgari. Italia a deschis parţial piaţa muncii pentru lucrătorii români, în 2007, urmând să menţină acelaşi regim şi în 2008, iar Franţa a permis iniţial accesul românilor pentru 62 de meserii, listă pe care a extins-o la 150 de meserii, în 2008. Restul ţărilor din UE au restricţionat accesul accesul românilor pentru doi ani, astfel că în 2008 nu au luat alte măsuri în acest sens. În conformitate cu Tratatul de Aderare, vechile state membre pot limita libera circulaţie a forţei de muncă din statele nou-intrate în Uniune pentru o perioadă de maximum şapte ani. Această perioadă de tranziţie a fost împărţită în trei faze distincte, aşa-numita formulă 2+3+2.

×
Subiecte în articol: magazin austria