x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Bacteriile care ajung in spaţiu devin de trei ori mai periculoase pentru om

Bacteriile care ajung in spaţiu devin de trei ori mai periculoase pentru om

de Jurnalul National    |    25 Sep 2007   •   00:00

Viaţa in spaţiu, in condiţii de micro-gravitaţie, contribuie la creşterea puternică a virulenţei bacteriilor, potrivit rezultatelor unui studiu realizat pe culturi de salmonella in timpul unui zbor al navetei spaţiale americane Atlantis.



Viaţa in spaţiu, in condiţii de micro-gravitaţie, contribuie la creşterea puternică a virulenţei bacteriilor, potrivit rezultatelor unui studiu realizat pe culturi de salmonella in timpul unui zbor al navetei spaţiale americane Atlantis, informează AFP.

Studiul, care a fost coordonat de specialiştii in microbiologie Cheryl Nickerson şi James Wilson de la Universitatea din Arizona, a scos la iveală rolul cheie a unui regulator biologic din bacterie care declanşează o modificare genetică ce triplează virulenţa acesteia.

Rezultatele studiului, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, sunt importante pentru cercetarea maladiilor infecţioase atăt in spaţiu căt şi pe Pămănt şi pentru conceperea unor noi terapii, potrivit cercetătorilor.

Culturile de salmonella, bacterii care provoacă intoxicaţii alimentare, au fost plasate in nişte mici containere sigilate care au stat la bordul navetei spaţiale Atlantis in timpul unui zbor recent al acesteia.

După ce au zburat pe o distanţă de milioane de kilometri pe orbita Pămăntului, bacteriile au fost analizate pentru a compara efectele genetice moleculare ale acestora cu cele ale altor bacterii care nu au ieşit din laborator.

Bacteriile care au zburat in spaţiu au suferit modificări in exprimarea a 167 din genele lor, devenind astfel de trei ori mai virulente decăt cele care au rămas pe Pămănt, potrivit rezultatelor experimentelor realizate pe animale.

Rata de supravieţuire a cobailor infectaţi cu salmonella transportată in spaţiu a fost de 10% faţă de 40% in răndul cobailor infectaţi cu salmonella păstrată in laborator.

Cercetăorii au descoperit că bacteriile care au fost in spaţiu şi-au schimbat morfologia prin acoperirea cu un bio-film care impiedică sistemul imunitar al organismului să neutralizeze eficace salmonella. Acest bio-film limitează, de asemenea, eficacitatea medicamentelor antibiotice.

Cercetătorii urmează să facă experimente similare şi cu alte culturi de agenţi patogeni, care vor fi trimise in spaţiu in timpul unei misiuni care va avea loc in 2008.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin spaţiu