x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Battle of the Doom

Battle of the Doom

de Raluca Grintescu    |    28 Oct 2005   •   00:00
Battle of the Doom
MUZICA
Lupta pentru microfon... prin violenta verbala!

Hades Records a dat startul unui nou turneu de battle! Pe 13 octombrie, in club Underworld, s-a desfasurat prima runda a "Off The Dome Battle Tournament II". Cine a vazut filmul "8 Mile", cu Eminem in rolul principal, stie exact despre ce este vorba: doi rapperi se "dueleaza" verbal pe scena, avand drept arme o imaginatie bogata si un vocabular… extins! Folosind doar versuri si rime compuse pe loc, in timp real, pretendentii la "suprematie" incearca sa-si puna adversarii in dificultate si sa-i elimine din competitie. Cat despre invinsi, acestia vor mai putea spune doar "am ramas fara cuvinte"!

PREMII. Seria de evenimente "Off The Dome Battle Tournament II" se va extinde pe parcursul a doua luni si jumatate. Timp de patru runde preliminare (din doua in doua saptamani), cate doi concurenti se vor califica pentru marea finala. Dupa "duelul" finalistilor, cei care vor ocupa primele trei locuri vor beneficia de premii in valoare de peste 1.000 euro - haine, ore de studio, cash, alcool, materiale promotionale. Fanii genului hip-hop vor avea parte nu doar de un turneu inedit de battle, ci si de numeroase concerte cu artistii lor preferati: Verita Saga, USM, Dagga, Carbon (Pirats Klan), plus invitatii de onoare.

CUM A INCEPUT "BATALIA". MC-ul (Master of Ceremony) era cel care anima (exprimandu-se in rime) petrecerile sustinute de DJ. Tot ceea ce conta era spontaneitatea versurilor. Cu timpul, aceasta arta s-a transformat intr-o concurenta acerba, iar MC-ul a devenit mai mult decat un animator. La coltul opus, rapperii care se intruneau pe strada si-si demonstrau veleitatile de freestyle au devenit din ce in ce mai numerosi, iar lupta pentru suprematie a dat nastere acestor "battle-uri" (lupte). Ideea era sa-ti expui calitatile de "lyricist", sa demonstrezi celor din jur si mai ales adversarului ca esti mai bun decat el ca "flow" (cursivitate), rime si "punchlines" (lovituri in versuri; versuri care "ataca" direct... gluma, ironia, sarcasmul, atacul surprins in vers). Kool Moe Dee si Busy Bee sunt cei care au pus bazele acestui "concurs", battle-urile lor facand istorie in hip-hop. Printre cei mai cunoscuti battle MC din afara s-au remarcat Eyedeea, Sage Francis, Supernatural, Juice, Jin (de origine chineza, a castigat de trei ori la rand), "legenda" KRS-One si desigur Eminem (care a fost campion). Cat despre Romania, battle-urile au inceput pe strada, la colt de bloc sau in spatii underground, departe de ochii lumii. Cei mai cunoscuti "battle-MC" de la noi sunt: L Doc (de la CTC), Connect-R, Gnom (Raparta), Aforic, Arssura.
Luv, peace and happiness!

Reguli
Fiecare MC are dreptul la un minut pe beat (instrumental) si 40 de secunde pe gol (acapella). In caz de egalitate, se cere o runda suplimentara cu grad mai mare de dificultate. Rimele trebuie sa aiba o anumita terminatie data de juriu. Conflictele trebuie sa ramana pe scena, altminteri se iau masuri . DJ-ul este cel care da startul si cel care ii opreste. MC-ii trebuie sa foloseasca doar rime compuse pe loc, in timp real.
Prima editie
Hades Records a introdus in Romania conceptul de "battle of the dome" (improvizatie) pe o scena, in fata unui public. Dupa editia "test", organizatorii s-au gandit sa dezvolte proiectul si asa s-a "nascut" turneul "Battle Of The Dome", care acum se afla la a doua editie. Finala turneului din 2004 a fost deschisa cu un show semnat JZArecta si jurizata de: Bitza, Raku, Brugner, FreakaDaDisk, Carbon.

×
Subiecte în articol: battle