Desfăşurat în Moldova, Summitul ţărilor CSI şi-a concentrat atenţia mai mult pe prezenţa lui Vladimir Putin decât pe agenda fixată iniţial. Unicul subiect pentru care cei reuniţi au manifestat un pic de interes a fost criza financiară internaţională, notează Vremia Novostei, citat de Agerpres.
Dumnezeu şi criză mondială
“Problema-cheie a constituit-o discutarea pe marginea unor acţiuni comune în vederea depăşirii consecinţelor negative ale crizei financiare internaţionale. Această temă va fi cea mai importantă în timpul reuniunilor apropiate”, a anunţat Lebedev, referindu-se la reuniunea Consiliului Economic al ţărilor din CSI, care va avea loc în decembrie, la Moscova, şi cu ocazia căreia urmează să fie elaborate propuneri concrete în vederea depăşirii crizei. “Însuşi Dumnezeu ne-a ordonat nouă, statelor din CSI, să elaborăm şi să realizăm împreună măsuri care ar putea să ne ajute să depăşim cu pierderi minime aceste probleme, este convins şeful comitetului executiv al CSI. În paralel cu această conferinţă de presă s-au desfăşurat întrevederi bilaterale dintre şefii delegaţiilor prezente. Astfel, Putin a comunicat cu Iulia Timoşenko, care a promis din nou că va rezolva în cel mai scurt timp problema privind livrările de gaz din Rusia. “Astăzi, conştientizăm faptul că ar fi foarte bine dacă până la sfârşitul lui noiembrie am putea semna acordurile noastre strategice privind livrările de gaz în Ucraina. Consider că echipele noastre sunt pregătite să facă acest lucru la termenul precizat”, a declarat Timoşenko. După ce a comunicat cu Iulia Timoşenko, Putin a avut o întrevedere cu o altă dnă-premier - Zinaida Grecianâi, care a fost mai precisă în declaraţiile ei, comentează Vremia Novostei. “Am elaborat şi am semnat un program de cooperare economică între Rusia şi Republica Moldova până în 2020”, a raportat premierul moldovean. La rândul său, Putin a subliniat că multe dintre problemele considerate delicate în relaţiile dintre cele două ţări au putut fi soluţionate: de exemplu, cea privind livrările de produse agricole moldoveneşti în Rusia. Totodată, premierul rus a promis că va discuta problema Transnistriei în timpul întrevederii cu preşedintele Voronin.
Vinul roşu, cheia dialogului dintre Putin şi Voronin
Chiar dacă problema regiunii transnistrene a fost discutată, acest lucru s-a întâmplat doar în spatele uşilor închise. În prezenţa jurnaliştilor, însă, Putin şi Voronin s-au limitat la a lansa câteva glume şi la a-şi exprima satisfacţia în legătură cu evoluţia relaţiilor dintre Rusia şi Republica Moldova. “Doresc să menţionez tactica unică a părţii moldovene de a purta negocieri - iniţial în beciurile din Cricova (renumitele depozite de vinuri), iar apoi la Casa guvernului. Astfel, este uşor să obţii rezultate”, a lăudat premierul Putin inspiraţia Chişinăului. “Am perfecţionat acest sistem”, a confirmat Voronin. Cu toate acestea, “evenimentul zilei” l-a constituit întrevederea eşuată dintre Vladimir Putin şi Vladimir Voronin cu liderul transnistrean Igor Smirnov. Subliniind aspectul pozitiv al revenirii vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă şi descoperind noi rezerve pentru extinderea cooperării, Voronin şi Putin nu au spus în faţa presei nici un cuvânt despre Transnistria. Astfel, chiar dacă Igor Smirnov a venit la întrevedere, participarea sa a trecut neobservată de mass-media. Nici problema Abhaziei şi Osetiei de Sud - alte două republici autoproclamate din spaţiul ex-sovietic, recunoscute doar de Rusia şi de alte câteva state - nu a fost discutată în mod public. Iar despre Georgia, care după evenimentele din august s-a retras din CSI, amintea doar drapelul ei pe emblema neînnoită a summitului.
Citește pe Antena3.ro