x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Bolivia pregăteşte lansarea unei băuturi pe bază de frunze de coca

Bolivia pregăteşte lansarea unei băuturi pe bază de frunze de coca

10 Ian 2010   •   00:00
Bolivia pregăteşte lansarea unei băuturi pe bază de frunze de coca

În încercarea de a găsi noi utilizări ale acestei culturi, pe care statul vrea s-o extindă în pofida temerilor legate de extinderea în paralel a cocainei, derivată din aceeaşi plantă, Bolivia pregăteşte lansarea unei băuturi gazoase pe bază de frunze de coca. Departamentul de Dezvoltare a informat că analizează propunerea cultivatorilor de coca, prezentată săptămâna trecută. S-a sugerat numele 'Coca Colla', joc de cuvinte care se referă la porecla locuitorilor din centrul ţării, 'collas'.



Ministrul Victor Hugo Vasquez a declarat presei că proiectul de băutură interesează statul, în cadrul politicii sale de industrializare a plantei coca, în afara altor utilizări posibile: infuzii, făinuri, prăjituri, lichioruri, pastă de dinţi pe bază de coca. Producţia ar putea începe peste patru luni, potrivit unei surse ministeriale, care aprecizează că statul nu s-a hotărât încă dacă să fie o campanie publică sau una comună cu cultivatorii.

Băutura gazoasă ar fi de culoare închisă şi ar avea etichetă roşie, plasându-se astfel în concurenţă cu Coca Cola, a cărei reţetă iniţială, lansată la sfârşitul secolului al XIX-lea, conţinea extras din frunze de coca, informează AFP, citată de Agerpres.

Proiectul băuturii andine se înscrie în strategia 'coca' a preşedintelui Evo Morales, ales pentru un al doilea mandat prezidenţial, până în 2015. Şeful statului, el însuşi fost cultivator de coca, şi-a propus ca această plantă, printr-o nouă punere în valoare, să fie unul din simbolurile cheie ale 'indianizării' Boliviei. Frunza de coca, mestecată pentru a combate foamea şi răul de înălţime, infuzată sau folosită în ritualurile din Anzi de mii de ani, a fost ridicată la rang de 'patrimoniu cultural' şi de 'factor de coeziune socială' în noua Constituţie din 2009. Evo Morales a pledat la ONU pentru retragerea frunzei de coca de pe lista substanţelor interzise din 1961.

Bolivia a fost în 2008 al treilea producător mondial de cocaină, potrivit datelor ONU, care prevede o creştere a producţiei (+9% faţă de 2007) şi a suprafeţelor cultivate cu coca (peste 30.000 ha, adică +20% în cinci ani)

×
Subiecte în articol: magazin