Valeriu Ostalep,viceministru al afacerilor externe şi integrării europene al R. Moldova, şi Răduţa Matache, secretar de stat pentru afaceri europene în MAE român, au susţinut miercuri un briefing pentru ambasadorii statelor UE acreditaţi la Bucureşti pe tema evoluţiilor relaţiei UE-R. Moldova.
Valeriu Ostalep,viceministru al afacerilor externe şi integrării europene al R. Moldova, şi Răduţa Matache, secretar de stat pentru afaceri europene în MAE român, au susţinut miercuri un briefing pentru ambasadorii statelor UE acreditaţi la Bucureşti pe tema evoluţiilor relaţiei UE-R. Moldova.
PUNCTE DE VEDERE. Valeriu Ostalep, adjunctul ministrului moldovean de externe Andrei Stratan, a venit miercuri în vizită la Bucureşti, la invitaţia României, şi a avut întîlniri cu secretarul de stat Adrian Ciocănea, şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, şi cu Răduţa Matache, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe. Ostalep a fost primit şi de şeful diplomaţiei române, Lazăr Comănescu. În cadrul briefingului susţinut în faţa ambasadorilor UE, Ostalep a vorbit despre ultimele evoluţii în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova şi despre dinamizarea relaţiilor bilaterale moldo-comunitare. Răduţa Matache l-a asigurat pe oficialul moldovean de sprijinul României pentru procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Valeriu Ostalep a solicitat la briefing sprijinul statelor membre UE pentru obţinerea pe parcursul anului 2008 a mandatului de negociere pentru un nou acord care să reglementeze relaţiile dintre Chişinău şi Bruxelles şi a vorbit despre acţiunile ce vor fi întreprinse de Republica Moldova pentru realizarea priorităţilor în relaţiile cu UE, se arată într-un comunicat al MAE de la Bucureşti. Vizita lui Valeriu Ostalep are loc la o zi după reuniunea Consiliului de Cooperare UE – Republica Moldova, care a avut loc la Bruxelles, în marja reuniunii CAGRE a miniştrilor de externe ai UE. La Bruxelles, Polonia şi Suedia au propus luni încheierea unui Parteneriat Estic în cadrul politicii de vecinătate a UE cu ţări precum Republica Moldova, pentru a le ajuta să se pregătească pentru o eventuală aderare la UE. În acest parteneriat ar mai urma să fie incluse Armenia, Azerbaidjan, Georgia şi Ucraina. Răduţa Matache declarase însă că Parteneriatul Estic nu trebuie să înlocuiască Sinergia Mării Negre, politică de cooperare demarată deja de UE şi susţinută de România. Într-un articol publicat marţi de site-ul EUobserver se arată că România şi Bulgaria sunt reticente faţă de iniţiativa Poloniei şi Suediei privind Parteneriatul Estic pentru că ar putea submina "Sinergia Mării Negre". Comisia Europeană a exclus în mod categoric posibilitatea extinderii tratatului privind micul trafic de frontieră asupra întreg teritoriului moldovean. "Acordul privind micul trafic de frontieră poate acoperi o zonă de 30 de kilometri de fiecare parte a graniţei, ce poate fi extinsă până la maximum 50 de kilometri. Dar în nici un caz nu se poate include întreaga ţară. Atunci nu am mai vorbi de trafic local", a declarat purtătorul de cuvînt al Comisiei Europene Pietro Petrucci.