x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Carte / Neil Gaiman, in Romania

Carte / Neil Gaiman, in Romania

de Sebastian S. Eduard    |    09 Iun 2006   •   00:00
Carte / Neil Gaiman, in Romania

"Zei americani" este acum pe piata romaneasca

"Zei americani" este acum pe piata romaneasca

Neil Gaiman este in acest moment unul dintre cei mai importanti scriitori de fantasy. "Zei americani", prima lui carte tradusa in Romania, apare la Editura Tritonic, cea care a cumparat drepturile pentru toate operele lui Gaiman.

PREMII. Volumul "Zei americani" a primit in 2002 premiile Hugo si Nebula, cele mai importante distinctii de SF. "Zei americani" este o mixtura de fantasy si mitologie, ce il are in centrul atentiei pe Shadow, un erou taciturn care este eliberat din inchisoare dupa ce fusese acuzat de moartea sotiei sale, Laura. Este angajat ca bodyguard de misteriosul domn Wednesday, care se dovedeste a fi, in final, incarnarea unui zeu stravechi. De fapt, aceasta este si batalia care se da in carte: cea dintre Vechii Zei, veniti din mitologie, si Noii Zei, manifestari ale vietii moderne si tehnologiei.

IMAGINATIE. "Neil Gaiman este un scriitor cu un rar spirit de observatie si o nesfarsita imaginatie... a fost multa vreme o comoara a Angliei; acum este si o comoara a Americii", spune despre el William Gibson, in timp ce George R.R. Martin crede ca romanul este "original, captivant si deosebit de inventiv - o calatorie picaresca de-a lungul si de-a latul Americii, in care calatorii sunt mai ciudati decat locurile intalnite".

SUPERPRODUCTIE. In SUA se filmeaza in acest moment un nou film dupa Gaiman, "Stardust". Din distributie fac parte nume sonore precum Robert de Niro, Rupert Everett, Michelle Pfeiffer sau Peter O’Toole.

DISTINCTII. Pentru "Zei americani", Gaiman a primt Premiile Hugo si Nebula. In total, autorul a primit trei Premii Hugo si multe alte alte distinctii precum World Fantasy Award, Eisner Award sau World Horror Award

SEMNALE EDITORIALE
Omul cu o singura aripa
EDITURA PARALELA 45. Volumul de teatru, aparut in colectia Biblioteca romaneasca, strange trei dintre piesele celebrului dramaturg: "Omul cu o singura aripa", "Vanzatorule, nu fi melc!" si "Negustorul de timp". Piesele au fost scrise initial in franceza si rescrise, ulterior, in romana. "Toate aceste trei (piese - n.r.) au aceasta calitate de a nu fi favoritele mele", marturiseste autorul. "Le-am lasat multi ani sa se odihneasca prin sertare si le-am relucrat de mai multe ori (...). Pana la urma mi s-a parut ca merita sa fie grupate intr-un volum..."


Pianistul
EDITURA HUMANITAS. "«Pianistul» este o poveste pe care am cautat-o toata viata", marturisea Polanski, cel care in 2002 se incumeta sa faca filmul, cu Adrien Brody in rolul principal. Publicate initial in Polonia, in 1945, apoi interzise de autoritatile comuniste, memoriile pianistului evreu Wladyslaw Szpilman, documente ale supravietuirii sale miraculoase in ghetoul varsovian, raman una dintre cele mai socante evocari ale Holocaustului. Intr-un microcosm traumatic, pianistul este tinut in viata, printr-o stranie intorsatura a sortii si ca suprema ironie, de un capitan german meloman. "Nu suntem eroi", spune unul dintre personajele cartii, "ci doar niste oameni ca toti ceilalti, care nu pot inceta sa spere".


Dictionar cultural al Bibliei
EDITURA NEMIRA. "Dictionar cultural al Bibliei" cuprinde peste 600 de articole, harti, cronologii si indexuri despre referintele biblice fundamentale in cultura universala. Un sofisticat instrument de lucru, care pune la dispozitia cititorului referinte biblice din reperele culturale, gratie trimiterilor lingvistice, literare, iconografice, muzicale si cinematografice. O lucrare de referinta lesne de abordat pentru toti cei care vor sa cunoasca izvoarele biblice si oglindirea lor in literatura si in arta....


Ceai fierbinte cu lamaie si miere
EDITURA RAO. Sunteti atat de ocupati sa alergati in cerc, incat nu aveti timp sa faceti o pauza pentru a va gandi ce incercati sa realizati pe plan profesional si personal? Catherine DeVrye, renumit expert motivational, va indruma cum sa procedati pentru ca viata dumneavoastra personala si profesionala sa fie mai bogata si mai eficienta. Autoarea a recurs la citate simple, usor de retinut, pentru a va incuraja sa va reimprospatati modul de gandire, provocandu-va sa priviti lucrurile din alta perspectiva.


×
Subiecte în articol: gaiman