x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun China in pragul războiului

China in pragul războiului

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    21 Iul 2007   •   00:00
China in pragul războiului
Sursa foto: The First/

Un război meteorologic, căci Cercetătorii chinezi incearcă să pună la punct un sistem de dispersare a norilor, in vederea Olimpiadei din 2008

Un război meteorologic, căci Cercetătorii chinezi incearcă să pună la punct un sistem de dispersare a norilor, in vederea Olimpiadei din 2008

DANSUL PLOII. In China, pregătiri ca de război. O serie de rachete menite să disperseze norii, sunt aproape gata de a fi testate, a declarat ziarului "China Daily" Zheng Guoguang, director al Institutului Meteorologic din Bejing. Experimentele, relativ secrete pănă acum, au in vederea ţinerea sub control a capriciilor vremii pe perioada desfăşurării Jocurilor Olimpice programate a avea loc la Beijung in 2008. Termenul limită al testărilor este data de 8 august. "Vara aceasta oferă ultima ocazie de a pune in aplicare simularea, deoarece oferă condiţii meteo ideale, pe care, pina la debutul competiţiei de anul viitor", sublinază cercetătorul chinez.

DISPUTE. Cu toate acestea, un oficial din cadrul Biroului Meteorologic din Beijing a avertizat că tehnologia pentru a influenţa in vreun fel evoluţia meteorologică nu este nici pe departe atăt de avansată pe căt ar fi necesar. "La momentul acesta ne aflăm incă in statul de experiment", a declarat Wang Yubin. Aşa că, pentru a imblănzi o lună august tipic chineză, cu furtuni şi ploi abundente, cele 26 de staţii meteo experimentale din capitala chineză se străduiesc să găsească soluţii pentru a schimba timpul şi locul căderilor de precipitaţii şi de a respecta astfel angajamentul luat (la propriu) de partid şi de stat că vremea va fi in vara lui 2008 perfectă pentru competiţia sportivă.

"Deocamdată insă, agenţii chimici eliberaţi in atmosferă au avut efect doar in cazul ploilor uşoare", a declarat Zheng Guoguang.

August, extremă urgenţă!

×
Subiecte în articol: magazin