x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun China vrea să construiască portavioane

China vrea să construiască portavioane

de Ovidiu Ciutescu    |    17 Noi 2008   •   00:00

China intenţionează să construiască un portavion pe care l-ar putea utiliza în scopuri defensive pe mare. Aceast deziderat a fost făcut public de general-maiorul Qian Lihua, din cadrul Ministerului chinez al Apărării, informează Mediafax.



Intenţia a fost anticipată de către Pentagon, care a anunţat în cursul acestui an că Guvernul chinez desfăşoară cercetări şi va fi capabil să construiască un portavion până la sfârşitul lui 2010. Mai mult, publicaţia Jane’s Defence Weekly a precizat că Armata pentru Eliberarea Poporului a antrenat 50 de studenţi cu scopul de a pilota avioane la bordul unei astfel de nave. General-maiorul Qian Lihua a refuzat să comenteze dacă Beijingul s-a hotărât să contruiască un portavion, dar a sugerat faptul că China are tot dreptul să deţină o astfel de ambarcaţiune. "Problema nu este dacă ai un portavion, ci ce faci cu acel portavion", a declarat oficialul într-un interviu.

Deşi nu a menţionat Statele Unite, Qian a insistat pe diferenţa dintre utilizarea unui eventual portavion de către China, comparativ cu cele 11 portavioane deţinute de Marina americană: "Forţele navale ale marilor puteri care deţin peste zece portavioane de luptă cu obiective militare strategice au un scop diferit faţă de ţările cu unul sau două portavioane, utilizate pentru apărarea pe mare. Dacă într-o zi am avea un portavion, spre deosebire de alte ţări, nu l-am utiliza pentru misiuni globale sau obiective globale". Construirea unui portavion ar putea avea implicaţii grave în cazul unui conflict cu Taiwanul, consolidând capacitatea Chinei de a contracara forţele aeriene de pe insulă şi de a controla navigaţia pe mare. Beijingul îşi revendică suveranitatea asupra Taiwanului şi ameninţă cu declanşarea unor acţiuni militare dacă insula încearcă să oficializeze independenţa de facto. Separatismul taiwanez reprezintă cea mai mare ameninţare cu care se confruntă China, a spus Qian.

×
Subiecte în articol: lumea portavion