x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ciocolata va fi din ce în ce mai rară şi mai scumpă

Ciocolata va fi din ce în ce mai rară şi mai scumpă

de Carmen Plesa    |    26 Dec 2011   •   21:00

Bucurati-va cat mai puteti si savurati fiecare bucatica sau strop din ciocolata care v-a ramas de la Craciun! Pentru ca, nu peste multi ani, s-ar putea sa ajunga atat de rara si de scumpa, incat putini vor fi cei care isi vor permite un asemenea lux.

Pretul ciocolatei a crescut oricum, in ultimii ani, ca urmare a cererii mari din partea unor tari cu populatie in crestere, precum China, dar si a conflictelor dintre statele africane unde se cultiva cacao. Vestile proaste nu se opresc insa aici. Un nou studiu rea­lizat de Fundatia 'Bill & Melinda Gates', si citat de The Telegraph, arata ca pretul ciocolatei va creste in continuare, din cauza incalzirii glo­bale. Cercetarea a fost realizata pe plantatiile din doua tari africane: Coasta de Fildes si Ghana, unde se produce peste jumatate din recolta mondiala de cacao. Rezultatele au aratat ca, din cauza cresterii temperaturilor, suprafata de teren propice dezvoltarii arborilor de cacao se restrange.

Profesorul Peter Laderach, de la Centrul International pentru Agricultura Tropicala, nu a putut estima cu cat va creste pretul ciocolatei in urmatorii 40 de ani, dar a spus ca aceasta va deveni un produs de lux, din cauza schimbarilor climatice si a cererii mari de cacao, in conditiile unei recolte din ce in ce mai mici.

Recentele tulburari politice din tarile vestice ale Africii au facut deja ca pretul la cacao sa creasca astfel cu 10%, ajungang la circa 10.500 de lei tona. Deja marii producatori internationali de ciocolata au crescut si ei pretul produselor.

Arborii de cacao au nevoie de un climat racoros pentru a se dezvolta si ar fi ideal, in acest moment, ca plantatiile sa fie mutate in zone mai inalte. Numai ca vestul Africii e mai mult plat, asa ca posibilitatile sunt limitate.

Solutiile propuse de studiu se refera la gasirea unor specii de arbori de cacao rezistenti la caldura si seceta. Pana una-alta, multi fermieri africani vor trebui sa renunte la plantatiile de cacao daca acestea nu se vor mai dovedi profitabile, din cauza climei, si sa cultive alte specii, rezistente la caldura si seceta.

Ciocolata nu este, se pare, singurul aliment amenintat de incalzirea globala. Studii anterioare au aratat ca vinul francez sau pastele italiene ar putea avea un viitor la fel de trist.

×
Subiecte în articol: fun