x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ciudăţenie! În paşaport, prenumele "Fată", deşi o cheamă Harriet

Ciudăţenie! În paşaport, prenumele "Fată", deşi o cheamă Harriet

27 Iun 2014   •   18:49
Ciudăţenie! În paşaport, prenumele "Fată", deşi o cheamă Harriet

Unei fetiţe islandeze i-a fost refuzată reînnoirea paşaportului pentru că numele său - Harriet - nu a primit aprobarea autorităţilor.
Numele cetăţenilor islandezi este reglementat prin lege, la înscrierea numelui nou-născutului în certificatul de naştere, părinţii fiind nevoiţi să prezinte şi avizul Registrului Naţional al Numelor - organ abilitat de stat în acest sens.

Părinţii fetei, o familie mixtă - tatăl britanic, mama islandeză - au fost fermi în păstrarea numelui pe care au hotărât să-l poarte fiica lor, deşi era ilegal.
Acest aspect al problemei a generat şi o altă ciudăţenie, The Guardian relatând că până în momentul reînnoirii documentului de călătorie fata a călătorit sub un nume generic - "Girl" (Fată).
Evident că părinţii fetiţei au făcut apel împotriva deciziei autorităţilor, care aproape le-ar fi distrus total planurile de vacanţă. Până la decizia finală, ambasada britanică din Reykjavík a eliberat fetei, în regim de urgenţă, documentul necesar trecerii graniţelor.

Cazul lui Harriet nu este primul de acest fel care ajunge în instanţă, anul trecut Bjarkardóttir Rúnarsdottir primind dreptul de a înlocui în documentele oficiale genericul "Fată" cu un prenume nu neapărat mai fericit: "Briză Uşoară".

×