x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Criza, o selecţie naturală a excelenţei feminine?

Criza, o selecţie naturală a excelenţei feminine?

15 Iul 2009   •   00:00

Criza economică nu se uită la faţa nimănui, ia locurile de muncă fără a face deosebire de sex. Cifrele spun însă că acest ''tsunami'' loveşte mai mult bărbaţii decât femeile, operând astfel o primă reechilibrare într-o panoramă a locurilor de muncă, pe care mii de bătălii pentru oportunităţi egale nu au obţinut-o niciodată. Este oare aceasta marea ocazie pentru a ocupa posturi importante şi a obţine vizibilitate? - se întreabă revista italiană L'Espresso.



Poate că este prea devreme pentru a vorbi de o tendinţă autentică. Cu toate acestea, dă de gândit un studiu al Comisiei Europene - 'Equality between women and men in a time of change' - în care se notează că ''recesiunea afectează mai mulţi bărbaţi decât femei, un indiciu că multe sectoare în care s-a simţit povara crizei sunt predominant masculine''.

În opinia Bruxelles-ului, criza poate deveni o oportunitate: ''Trebuie să se ridice mănuşa provocării şi să se implementeze politicile active pentru locurile de muncă destinate femeilor, sistemele de flexibilitate şi siguranţă, mai ales în ceea ce priveşte tipologiile contractuale: muncă suplimentară, contract de inserţie, part-time''.

Potrivit Institutului naţional de statistică (ISTAT) din Italia, bărbaţii care sunt cap de familie constituie ţintele principale ale crizei. Aceasta pentru că recesiunea a lovit sectoarele lor tradiţionale: industria şi întreprinderile manufacturiere. Potrivit Universităţii Bocconi, care a coordonat un raport recent privind diferenţele salariale dintre bărbaţi şi femei, ''odată cu criza întreprinderile vor fi constrânse să premieze ce au mai bun în resursele lor vizând meritul. Este o certitudine că femeile vor predomina în conformitate cu acest criteriu''.

Este oare criza o selecţie naturală a excelenţei feminine? ''Selecţia o fac bărbaţii, care tind să se aleagă între ei şi care le discriminează pe femei din raţiuni culturale şi sociale. Trebuie revizuit sistemul 'welfare'. Fără sprijinirea unor politici sociale adecvate, femeile în căutare de locuri de muncă sunt afectate de un 'efect descurajare' care le contaminează mai ales pe cele mai puţin educate. În plus, criza afectează mai ales lucrătorii cu contract temporar şi pe cei implicaţi în servicii, prin urmare femei, mai ales'', a declarat Susanna Camusso, secretarul confederaţiei sindicale CGIL.

Directoarea ISTAT, Linda Laura Sabbadini, a confirmat că locurile de muncă ocupate de femei se reduc mai puţin decât cele ocupate de bărbaţi, dar, în opinia ei, acest lucru survine exclusiv din cauza creşterii locurilor de muncă ocupate de femei străine, mai ales în sectorul serviciilor destinate familiei /îngrijitoare, asistenţă pentru bătrâni/.

Un element care va putea schimba raportul de forţă dintre locurile de muncă ocupate de bărbaţi şi cele ocupate de femei se prezintă sub forma prelungiii vârstei de pensionare în locurile de muncă publice. Pentru a se conforma normelor europene, guvernul italian se pregăteşte să crească această vârstă cu un an, la fiecare 24 de luni, până la 65 de ani, vârsta la care ies la pensie acum bărbaţii.

De unde pleacă însă femeile italiene? Ultimul raport privind munca femeilor în Italia a fost comandat de parlament şi conturează un tablou de profunde nedreptăţi faţă de femei. Italiencele sunt în competiţie cu femeile din Malta pentru primatul femeilor cu cele mai puţine locuri de muncă din Europa şi sunt limitate la perimetrul meseriilor lor tradiţionale. Au contracte de muncă mai nesigure, salarii mai mici, protecţie incertă dacă fac copii şi depun eforturi majore pentru a ocupa acele posturi de putere pe care bărbaţii şi le rezervă, chiar dacă în medie sunt mai puţin pregătiţi decât ele.

În 2010, de exemplu, Italia nu va reuşi să realizeze obiectivele indicate de Consiliul de la Lisabona de acum zece ani: locuri de muncă pentru femei cu vârsta între 15-64 de ani în proproţie de 60%. Nivelul actual este de 46%.

Ca în toate ţările, cu excepţia celor nordice, şi în Italia participarea la muncă a femeilor adulte cu copii este sub cea a femeilor fără copii.

Raportul a abordat şi capitolul ascensiunii în posturi de putere. ''Femeile care muncesc sunt mai instruite decât bărbaţii /19% absolvente comparativ cu ceva mai mult de 12% absolvenţi şi 49% femei cu diplomă comparativ cu 43% bărbaţi/. Astăzi numai 3% din absolvente comparativ cu 11% din absolvenţi au rol de conducere. ''Femeile sunt mai productive, mai loiale şi mai tenace decât bărbaţii şi sunt preferate în posturi de conducere. Peste câteva generaţii lucrurile se vor schimba. Astăzi, din păcate, avem un parlament masculinizat care legiferează rău'', a afirmat întreprinzătoarea Marina Salamon.

Avocatul specializat în jurisdicţia muncii, Pietro Ichino, a propus ca formulă de ameliorare a nivelului de ocupare a forţei de muncă feminină o măsură care nu a fost niciodată experimentată: detaxarea selectivă a venitului din munca destinată femeilor.

Agerpres

×
Subiecte în articol: femei lumea