x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Cu Rutger Hauer la filmari

Cu Rutger Hauer la filmari

09 Dec 2004   •   00:00

INTERVIU

Actorul olandez vrea sa fie puntea de legatura intre Romania si Hollywood

Printre premierele acestei ierni s-a numarat si "Camera ascunsa", coproductie romano-germana, filmata la Bucuresti in urma cu un an.
SEBASTIAN S. EDUARD

Click pentru a mari imaginea
Intr-o pauza de filmare, actorul olandez Rutger Hauer, care joaca rolul principal in film alaturi de actrita romana Maria Dinulescu, si-a facut timp sa raspunda la cateva intrebari.

Pentru a cata oara sunteti in Romania?
Pentru a treia oara. Am mai facut un film despre Dracula - "Dracula - The Resurrection", o sa apara in curand pe DVD, si, in urma cu zece ani, un alt film despre Nostradamus. Imi amintesc faptul ca la "Nostradamus" am venit noaptea cu avionul, am filmat numai noaptea, in timp ce ziua dormeam. Am stat cateva zile - sau nopti, cum vrei - si am plecat. N-am apucat sa vizitez nimic.

De aceasta data ati apucat sa vedeti cate ceva din tara?
Nu. Imi doream sa vad Transilvania, insa nu am avut timp. Am vazut manastirea de la Snagov - este superba.

Vorbiti-mi despre film.
Este vorba despre o poveste de dragoste intre un barbat si o femeie. Se intalnesc intr-un parc si personajul meu se indragosteste de ea si decide sa o ajute. In final insa, el este impuscat. Este o poveste nemaipomenita, imi place la nebunie.

Este un film de dragoste, un thriller?
Este un film de dragoste, dar este si un film care are foarte mult suspans - nu stii ce se intampla cu siguranta si afli pe parcurs.

In mod obisnuit va place sa jucati personaje negative sau pozitive?
Sunt actor. La intrebarea asta nu se poate raspunde. Cand esti actor te subordonezi rolului. Eu nu judec rolul. Daca filmul este interesant, atunci vreau sa joc in el.

Ce stiati despre Romania inainte de a ajunge aici?
Stiam ca ati trecut prin momente grele timp de mai multi ani. Sper insa ca aceasta perioada sa se sfarseasca cat mai repede.

Se aude ca vreti sa va implicati mult mai mult in piata de filme din Romania...
Incep sa-mi fac planuri pentru a face alte cateva filme aici si sa fac ceva interesant pentru urmatorii cinci ani. S-ar putea chiar sa dureze ceva mai mult.

Vreti sa produceti filme in Romania?
Vreau sa pun bazele unei afaceri: vreau sa produc, sa joc, sa fac work-shop-uri, sa ma intalnesc cu mai multi actori, sa-i strang laolalta. Intr-un cuvant, sa ma implic in productia de film, sa caut profesionisti si tinere talente, sa fiu ca un pod intre Romania si Hollywood.

Este Romania o tara "buna" pentru a face filme?
Vreti sa intrati in Uniunea Europeana, nu-i asa? Ei bine, si productia de filme face parte din joc. Iar acum este un moment foarte bun pentru a incepe astfel de afaceri in Romania. Nu este tocmai usor, pentru ca trebuie schimbate unele mentalitati, este nevoie de investitii, insa flerul meu imi spune ca acum este momentul. Ca orice inceput, va fi greu, dar este in egala masura emotionant. Poate ca tocmai de aceea imi place ideea de a putea face acest lucru. In Romania aveti o multime de oameni de calitate: regizori si scenaristi, actori buni. Tot ceea ce va trebuie este un pod catre piata internationala de filme.

.

Un marinar... putin nebun
Click pentru a mari imaginea
La 60 de ani, Rutger Hauer este unul dintre cei mai prolifici actori, care se pot mandri ca a facut film atat in Europa, cat si la Hollywood. A jucat in peste 90 de filme. Cele mai cunoscute roluri ale lui sunt cele din "Vanatorul de recompense", "Ape ostile", "Domnita soim" sau "Joc sangeros".

Biografia lui contine multe elemente picante. La 15 ani fuge de la scoala pentru a se angaja marinar pe un vapor. Se intoarce, isi definitiveaza studiile, munceste in constructii. Are si preocupari artistice, asa ca se apuca sa scrie poezii.

Vrea sa imbratiseze o cariera militara, insa, dupa cateva saptamani, hotaraste ca Marina Olandeza nu e pentru el. Se preface ca ar fi instabil psihic, pentru a fi lasat la vatra. Este trimis intr-un sanatoriu de boli nervoase pentru a se reface. Face pe nebunul, isi convinge ofiterii ca armata nu il vrea si se gandeste sa se faca actor.

.

Un rol ravnit de Keitel si Depardieu
"Camera ascunsa" este unul dintre castigatorii concursului de scenarii organizat de CNC. Scriptul filmului este atat de bun incat, la un moment dat, pe lista celor care ar fi putut sa interpreteze rolul titular s-au aflat Harvey Keitel si Gerard Depardieu, insa s-a considerat ca ei erau prea in varsta. Mai mult, se pare ca pentru rolul principal feminin a fost luata in calcul si Mira Sorvino. La un moment dat insa, scenariul a poposit pe masa de lucru a lui Rutger Hauer care a facut o adevarata pasiune pentru el. "Trebuie sa fac acest rol", a exclamat el. Continuarea o stiti.

"Cobaii" (titlu provizoriu) este un "love story" din care nu lipsesc elemente de umor si suspans. Scenariul spune povestea unei jurnaliste, Claudia (Maria Dinulescu), care este prezentatoare la o televiziune. Sebastian (Rutger Hauer), un strain recent sosit in Romania, intuieste potentialul ei si pune la punct un plan ingenios, menit sa o transforme intr-o vedeta, ca sa apara impreuna intr-o emisiune inedita, "Camera ascunsa".
×
Subiecte în articol: romania film filme rutger hauer