x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Curtea Constituţională - "Primul-ministru este obligat să propună o altă persoană"

Curtea Constituţională - "Primul-ministru este obligat să propună o altă persoană"

07 Feb 2008   •   00:00

15:48 Curtea Constituţională a decis, că preşedintele Traian Băsescu are dreptul să refuze o singură dată propunerea de numire a Noricăi Nicolai la Ministerul Justiţiei şi că Guvernul este obligat să nominalizeze o altă persoană.
• Dan Radu Ruşanu: "În funcţie de motivaţia CC, PNL ar putea să o propună tot pe Nicolai la şefia Justiţiei"

7 februarie 2008
COMUNICAT DE PRESĂ
În şedinţa din 7 februarie 2008, Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra cererii de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvernul României şi Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, sesizare formulată de Preşedintele României, în temeiul art. 146 lit. e) din Constituţie.

Curtea Constituţională a constatat, cu unanimitate de voturi, că nu există un conflict juridic de natură constituţională între Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi Guvern în legătură cu reglementările adoptate de Guvern, menţionate în sesizare.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, Curtea s-a pronunţat cu privire la cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvernul României şi Preşedintele României, formulată de primul-ministru al Guvernului României.

În urma deliberării, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi:

1. Constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Preşedintele României, în legătură cu numirea doamnei Norica Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei.

2. În exercitarea atribuţiilor prevăzute de art.85 alin.(2) din Constituţie, Preşedintele României poate refuza, o singură dată, motivat, propunerea primului-ministru de numire a unei persoane în funcţia vacantă de ministru. Primul-ministru este obligat să propună o altă persoană.

Decizia Curţii este definitivă şi general obligatorie.

Decizia se comunică Preşedintelui României şi primului-ministru şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

BIROUL DE PRESĂ AL CURŢII CONSTITUŢIONALE

 

Dan Radu Ruşanu: "În funcţie de motivaţia CC, PNL ar putea să o propună tot pe Nicolai la şefia Justiţiei"

Vicepreşedintele PNL Dan Radu Ruşanu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că există posibilitatea ca liberalii să o propună şi a doua oară pe Norica Nicolai pentru postul de ministru al Justiţiei, în funcţie de motivaţia Curţii Constituţionale.
"Aşa cum am spus şi în cazul deciziei Curţii Constituţionale cu privire la CNSAS, nu putem comenta aceste decizii, fie că ne plac sau ne sunt defavorabile", a declarat Ruşanu.
El a adăugat că PNL va aştepta motivaţia scrisă a Curţii Constituţionale la decizia luată joi, pentru a vedea dacă se poate merge pe aceeaşi propunere, Norica Nicolai.

 

 

Nu există conflict de natură constituţională între CSAT şi Executiv

Curtea Constituţională a constatat, cu unanimitate de voturi, că nu există un conflict juridic de natură constituţională între Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi Guvern, în legătură cu reglementările adoptate de Executiv privind statutul cadrelor militare.

"În şedinţa din 7 februarie 2008, Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra cererii de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvernul României şi Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, sesizare formulată de Preşedintele României, în temeiul art. 146 lit. e) din Constituţie. Curtea Constituţională a constatat, cu unanimitate de voturi, că nu există un conflict juridic de natură constituţională între Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi Guvern în legătură cu reglementările adoptate de Guvern, menţionate în sesizare", se arată în comunicatul Curţii Constituţionale.

 

  • Mediafax

×