x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun De ce vrea o doctoriţă din Serbia să-şi facă operaţie de schimbare a sexului

De ce vrea o doctoriţă din Serbia să-şi facă operaţie de schimbare a sexului

14 Oct 2015   •   12:52
De ce vrea o doctoriţă din Serbia să-şi facă operaţie de schimbare a sexului

O doctoriţă din Serbia a început o procedură de schimbare de sex, încercând să evite astfel o prevedere legală, pe care o consideră discriminatorie, conform căreia femeile care lucrează în sectorul public ies la pensie mai devreme decât bărbaţii.

Potrivit acestei legi, adoptate în luna iulie şi care vizează scăderea cheltuielilor bugetare, femeile din sectorul public trebuie să iasă la pensie la 60 de ani şi şase luni, în timp ce vârsta de pensionare la bărbaţi este de 65 de ani, transmite marţi AFP.

Mirjana Stanojcic, 64 de ani, specialistă în readaptare, a fost anunţată recent de angajator, spitalul din Gornji Milanovac (centrul Serbiei), că trebuie să iasă la pensie. "Colegul meu de aceeaşi vârstă poate continua să lucreze, însă eu nu. Atunci am hotărât să mă transform în bărbat ca să pot lucra, respectând în acelaşi timp şi legea", a declarat ea pentru AFP.

Ca urmare a intensei mediatizări a cazului său, Curtea Constituţională examinează dosarul şi eventualul caracter discrimnatoriu al legii. "Nu ştiu care va fi verdictul şi, ca atare, continui procedura începută", a spus dna Stanojcic, susţinută de colegele sale din toată ţara. Chirurgul Duşan Stanojevici, specialist în operaţii de schimbare de sex, i-a promis o intervenţie gratuită.

Belgradul s-a angajat în luna noiembrie a anului trecut faţă de Fondul Mondial Internaţional (FMI) să îşi reducă cheltuielile, îndeosebi prin măsuri în sectorul public. Circa 10% din cei 7,2 milioane de sârbi sunt funcţionari. AGERPRES

×