x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Dopaj / Marion Jones a inapoiat medaliile

Dopaj / Marion Jones a inapoiat medaliile

de Ovidiu Ciutescu    |    09 Oct 2007   •   00:00
Dopaj / Marion Jones a inapoiat medaliile
Sursa foto: JEFF HAYNES/

Atleta americană Marion Jones, care a recunoscut că s-a dopat in perioada septembrie 2000-iulie 2001, a inapoiat cele trei medalii de aur şi cele două de bronz căştigate la Jocurile Olimpice de la Sydney, a anunţat, luni, Comitetul Olimpic American (USOC), citat de AFP.

Atleta americană Marion Jones, care a recunoscut că s-a dopat in perioada septembrie 2000-iulie 2001, a inapoiat cele trei medalii de aur şi cele două de bronz căştigate la Jocurile Olimpice de la Sydney, a anunţat, luni, Comitetul Olimpic American (USOC), citat de AFP.

RETURNARE. "Ea (Marion Jones) a dat inapoi medaliile pe care le-a căştigat in mod necinstit la Sydney. Medaliile se află in posesia noastră şi vor fi duse la sediul Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) de la Geneva unde vor fi acordate adevăraţilor invingători de la JO", a declarat directorul executiv al USOC, Jim Scherr. Atletei Marion Jones ii vor fi retrase toate titlurile obţinute de la 1 septembrie 2000 şi va trebui să inapoieze Comitetului Olimpic American suma de 100.000 de dolari din prime din acea perioadă. Scherr a precizat că Jones a dus medaliile la avocaţii săi de la birourile din Austin. "Medaliile au fost inapoiate", a confirmat avocatul lui Jones, Henry DePippo, in revista People. El a adăugat că clienta sa nu va face niciun comentariu pe această temă, deoarece procedura este in curs de desfăşurare, insă medaliile au fost inapoiate.

ŞI ECHIPA. Peter Uebberroth, preşedintele USOC, a apreciat că şi colegele lui Jones din probele de ştafetă de la Sydney, unde a obţinut două medalii (una de aur la 4x400m şi una de bronz la 4X100m) vor trebui să inapoieze medaliile: Jearl Miles-Clark, LaTasha Colander-Richardson, Andrea Anderson şi Monique Hennagan la 4x400 m, precum şi Chryste Gaines, Torri Edwards, Nanceen Perry şi Passion Richardson la 4x100 m. "Credem că s-a căştigat ceva in mod necinstiti şi că acest lucru a afectat şi ştafeta. Cerem sportivelor să inapoieze medaliile la CIO", a adăugat el. Vinerea trecută, Marion Jones, a mărturisit, in faţa unui judecător din New York, după ani de negări, că a luat produse dopante in perioada septembrie 2000-iulie 2001. Campioană mondială in 1997 (100 m şi 4x100 m), in 1999 (100 m), in 2001 (200 m şi lungime), ea a reuşit la JO de la Sydney să căştige trei medalii de aur (100 m, 200 m şi 4x400 m) şi două de bronz la 4x100 m şi la lungime.

DOPATĂ, DAR LAUREATĂ. Â Sportiva elenă Ekaterini Thanou, depistată pozitiv la Jocurile Olimpice din 2004, ar putea căştiga medalia de aur in proba de 100 de metri la Olimpiada din 2000, in cazul in care Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) va anula rezultatele americancei Marion Jones. CIO a anunţat luni că aşteaptă decizia Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF) pentru a se pronunţa in privinţa participării lui Jones la JO de la Sydney, din 2000. Dacă Marion Jones va pierde titlu la 100 metri, atunci este logic ca ocupanta locului doi in acea probă, Ekaterini Thanou, să fie considerată căştigătoare. Thanou a fost, in 2004, protagonista unei adevărate telenovele alături de compatriotul său Kostas Kenteris, cei doi fiind suspendaţi doi ani pentru că au lipsit la trei controale antidoping. Insă Comisia de Disciplină a CIO nu are, din punct de vedere juridic, niciun motiv să o priveze pe Thanou de acest titlu la masa verde, deoarece cursa a fost disputată cu patru ani inainte ca ea să fie suspendată.

×
Subiecte în articol: magazin jones medaliile marion marion jones