x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun El, Regele

El, Regele

de Raluca Grintescu    |    01 Sep 2006   •   00:00
El, Regele
MUZICA
La 5 septembrie se implinesc 60 de ani de la nasterea celui mai profund si complex muzician rock

Freddie Mercury si-a dedicat aproape toata energia creatoare formatiei Queen, insa a reusit, printre picaturi, sa se dedice si unor proiecte solo. O editie speciala intitulata "The Very Best of Freddie Mercury Solo", care va fi scoasa in premiera pe piata la 4 septembrie, pentru a aniversa 60 de ani de la nasterea magnificului artist, contine un dublu CD cu piese rare sau nemaiauzite din perioada cand Freddie si-a concentrat iubirea inepuizabila pentru muzica in noi orizonturi muzicale, intentii personale sau colaborari cu diversi artisti si compozitori. Desi multi considera ca Freddie si-a inceput cariera solo in 1985, realitatea este cu totul alta, cantaretul britanic realizand in 1973 doua cover-uri la piesele "I can’t Hear Music" (Beach Boys) si "Goin’ Back" (Goffin-King) sub pseudonimul Larry Lurex. Ambele piese se regasesc pe acest material discografic.

DIN DRAGOSTE. Multe compozitii extrase de pe primul album solo oficial, "Mr. Bad Guy", inregistrate intre 1983 si 1985 la München, se afla pe acest dublu disc. Piesa "Living On My Own", remixata in 1993, i-a adus lui Freddie locul 1 in topuri, cat si premiul Ivor Novello, singurul nr. 1 din intreaga sa cariera solo. Dragostea pentru teatru si marea admiratie pentru idolul sau pop Cliff Richard sunt surprinse in melodia "Time". Una dintre cele mai implinite perioade din viata lui Mercury a fost povestea de dragoste cu diva spaniola de opera Montserrat Caballe. Din aceasta nepotrivita, dar magica legatura se trage piesa "Barcelona", care a devenit ulterior tema Jocurilor Olimpice din 1992, cat si subiect pentru filmele "Guide Me Home" si "How Can I Go On". Desi nu a scos pe piata decat doua albume solo, se pare ca Freddie avea de gand sa realizeze un album de cover-uri.

COMPLEXITATE. Pe numele sau adevarat Farrokh Bulsara, Freddie s-a nascut in Stone Town, Zanzibar, din parinti indieni de nationalitate Parsi, Bomi si Jer Bulsara. Cu versatilitatea sa vocala, fiind posesor al multor tehnici vocale specifice muzicii clasice si in special operei, Freddie Mercury a fost unul dintre cei mai tehnici, complecsi si completi vocalisti si muzicieni ai intregii Planete Rock and Roll. Spectacolul oferit de Freddie Mercury la concertul de caritate Live Aid, in ziua de 13 iunie 1985, pe Stadionul Wembley (Londra), a fost votat drept cea mai reusita prezenta scenica din intreaga istorie a muzicii rock.

Flash news

LA TV. Trupa White Stripes este invitata sa joace in serialul de succesc "The Simpsons". Jack si Meg White vor juca intr-un episod in care Bart Simpson organizeaza un concert de binefacere, pentru a strange fonduri. Episodul cu pricina va fi difuzat la 17 septembrie. Dintre trupele care au mai fost invitate sa apara in serialul de animatie au fost Sonic Youth si The Smashing Pumpkins. Intre timp, trupa "The Raconteurs" - proiectul paralel al lui Jack White - va canta in deschiderea seriei de concerte din turneul nord-american al artistului Bob Dylan.

MONEDA REGGAE. Banca Nationala a Jamaicai va scoate pe piata monede de aur si argint comemorative, cu figura legendarului Bob Marley. Cele 1.000 de monede, produse de British Royal Mint, se vor vinde cu 100 de dolari bucata. Desi banii trebuia sa apara anul trecut, cu ocazia aniversarii a 60 de ani de la nasterea artistului reggae, banca a amanat acest lucru, nejustificandu-si insa gestul. Este pentru a doua oara cand banca din Jamaica a scos la vanzare monede Marley.
×
Subiecte în articol: freddie