Un accelerator de particule gigantic - Large Hadron Collider - va fi utilizat în cadrul celui mai scump şi mai de amploare experiment internaţional care are ca scop recrearea condiţiilor ce au existat imediat după Big Bang, informează The Telegraph, în ediţia online.
Un accelerator de particule gigantic - Large Hadron Collider - va fi utilizat în cadrul celui mai scump şi mai de amploare experiment internaţional care are ca scop recrearea condiţiilor ce au existat imediat după Big Bang, informează The Telegraph, în ediţia online.
Large Hadron Collider este îngropat la 91 de metri sub Alpi, în regiunea graniţei franco-elveţiene. Locul în care se află acceleratorul are lungimea de 27 de kilometri şi înălţimea egală cu cea a unei clădiri de 12 etaje. Dispozitivul a fost realizat pentru a genera o temperatură de peste trei miliarde de grade Celsius, astfel încât să poată crea condiţiile existente imediat după Big Bang.
Mecanismul, care a costat 5,57 de milioane de euro, are ca scop să dezvăluie secretele naşterii Universului. Oamenii de ştiinţă vor folosi acceleratorul pentru a obţine condiţiile care au existat în primele secunde de după Big Bang, prin unificarea atomilor la viteze mari.
Tunelul circular în care se deplasează acceleratorul va fi închis începând de luni, pentru ca tehnicienii să poată face ultimele pregătiri înainte de derularea experimentului, în iulie. Ei speră că, la momentul respectiv, vor reuşi să afle mai multe despre ce s-a întâmplat şi cum s-a născut Universul.
Experimentul nu are numai susţinători, ci şi opozanţi. Astfel, un grup de militanţi pentru protecţia mediului din Hawai au depus o acţiune în justiţie, cerând un ordin de interdicţie contra specialiştilor European Nuclear Research Centre care se ocupă de acest experiment. Reclamanţii se tem că experimentul ar putea genera o gaură neagră care să distrugă viaţa pe Terra.
"The Large Hadron Collider este ca o maşină a timpului care ne va duce mult înapoi în perioada Big Bang-ului, prin recrearea condiţiilor care au existat atunci. Vom vedea astfel noi tipuri de materie pe care nu am fost capabili să le identificăm anterior", a declarat Frank Close, specialist în fizică la Universitatea Oxford. "Ideea că acest experiment ar putea atrage sfârşitul lumii este ridicolă", a spus el.
Acceleratorul se află într-un tunel subteran care ar putea fi ascunzătoarea perfectă a nelegiuiţilor de la Hollywood şi care probabil reprezintă şi motivul teoriilor conspiraţiei vehiculate în ceea ce priveşte experimentul.
Tunelul în care se află Large Hadron Collider este suficient de mare pentru a permite trecerea unui tren, în timp ce curbele sale nu sunt vizibile din cauza lungimii.
În cadrul evenimentului, particulele atomice se vor deplasa în jurul unei serii de inele, aliniate pe aceeaşi direcţie cu magneţi puternici, care vor accelera particulele până când acestea vor atinge o viteză apropiată de cea a luminii. Fiecare particulă se va deplasa în tunelul lung de 27 de kilometri de 11.245 de ori pe secundă înainte de a intra în coliziune cu o alta. Temperatura generată de ciocnirile dintre particule va fi de 100.000 de ori mai mare decât cea din centrul soarelui, cercetătorii fiind de părere că aceasta va fi suficient de puternică pentru a dezvălui primele particule care au existat în momentele de după naşterea Universului.
Cantitatea de date care va rezulta în urma acestui experiment este echivalentul a 15 milioane GB de date anual, adică circa 21,4 milioane de CD-uri, iar cercetătorii au dezvoltat o formă specială de internet pentru a administra informaţiile.
- Mediafax
Citește pe Antena3.ro