x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Fantomele printre noi

Fantomele printre noi

07 Dec 2007   •   00:00

Una dintre principalele fascinaţii ale oamenilor este viaţa după moarte. De mii de ani, răspunsuri pentru această intrebare au fost propuse de numeroşi gănditori şi profeţi.

Figuri controversate, fantomele ii ajută pe creatori să işi inspăimănte publicul

Una dintre principalele fascinaţii ale oamenilor este viaţa după moarte. De mii de ani, răspunsuri pentru această intrebare au fost propuse de numeroşi gănditori şi profeţi. Fantomele reprezintă ideea de viaţă după moarte, continuitatea spiritului uman şi o legătură palpabilă intre lumi. Apărute incă din Antichitate, fantomele au inspăimăntat, reprezentănd necunoscutul.

INCEPUTURI. Imaginea fantomelor apare in majoritatea culturilor, variind foarte puţin. In literatură, fantomele au reprezentat un rezervor inepuizabil de poveşti, marcănd in mod decisiv cititorii. Prima apariţie notabilă a unei fantome este considerată de specialişti apariţia fantomei tatălui lui Hamlet. Jucată in Anglia, piesa de teatru "Istoria tragică a lui Hamlet, prinţul Danemarcei", a impresionat prin acest element surprinzător. Dar cea mai cunoscută poveste din istorie in care apar fantome rămăne "Povestea de Crăciun". Aici, Ebenezer Scrooge este vizitat de patru fantome, care reuşesc să il convingă să devină un om mai bun.

MITUL APARIŢIILOR. Ecranizarea care a adus in atenţia publicului fantomele este "The Canterville Ghost", după cartea omonimă semnată de Oscar Wilde. Filmul a fost urmat de numeroase continuări, printre cele mai cunoscute fiind "Inocenţii", "Shinning" sau "Poltergeist". Succesul inregistrat de pelicule a generat o adevărată isterie, iar fantomele au devenit personaje principale in numeroase filme, jocuri sau cărţi, fiind un adevărat mit al genului horror.

Legenda vănătorilor de fantome

Unul dintre cele mai importante mituri legate de supranatural este cel al vănătorilor de fantome. Primul film care a introdus vănătorii de fantome a fost "The Ghost Busters", considerată una dintre cele mai importante pelicule din istoria cinematografiei americane. Seria a fost transformată intr-un serial tv de succes, iar povestea a fost continuată in lumea benzilor desenate, prin unul dintre cele mai de succes seriale de acest fel realizate vereodată. Serii ca "Ghost Hunting" sau "Ghostology" au inregistrat un succes răsunător, ajungănd la căteva sute de numere. In ultimii ani, vănătorii de fantome au fost aduşi din nou in atenţia publicului, in urma unor seriale ca "Ghost Hunters", "Most Haunted", "A Haunting" şi multe altele. Unul dintre cele mai apreciate seriale, incununat cu numeroase premii, este "Supernatural", care abordează, printre alte fenomene paranormale, şi fantomele. Pentru 2008, producătorii anunţă noi aventuri in lupta impotriva fantomelor, iar creaturile se anunţă din ce in ce mai inspăimăntătoare, beneficiind de atuul efectelor speciale moderne. Chiar şi fantomele arată altfel in mileniul III.

×
Subiecte în articol: magazin fantome fantomele