"Hartia va fi albastra", un nou film semnat
de regizorul Radu Muntean
Radu Muntean ("Furia", 2002) revine pe marile ecrane cu al doilea lungmetraj al sau, "Hartia va fi albastra", o productie despre Revolutia din decembrie â89.
Bucuresti, 22 spre 23 decembrie 1989.
Plutonul de interventie motorizat, condus de locotenentul Neagu, primeste ordin de patrulare prin cartierele marginase. Statia radio a vehiculului functioneaza intermitent, iar mesajele care se transmit intre unitatile de blindate, emisia trunchiata a posturilor de radio si tv informeaza vag despre niste teroristi care ataca televiziunea nationala si arunca in confuzie membrii echipajului.
EROUL. Costi, unul din cei doi soldati in termen ai plutonului, ajuns sa faca armata in Bucuresti datorita interventiilor tatalui sau, crede ca misiunea oricarui roman e sa lupte impotriva sustinatorilor lui Ceausescu, indiferent de ordinele superiorilor. Are pe aceasta tema o controversa cu locotenentul Neagu si, profitand de o altercatie dintre colegii lui si un grup de manifestanti, fuge sa lupte la Televiziune, in ciuda amenintarilor si rugamintilor locotenentului.
Soldatul nu ajunge insa la sediul Televiziunii, ci intr-o
vila din apropierea acesteia, unde dintr-o confuzie e luat drept terorist si arestat de grupul mixt de militari si civili care apara vila, in timp ce restul plutonului porneste in misiunea utopica si riscanta de recuperare a lui Costi, trecand prin cladirea sub asediu a Televiziunii, unde locotenentul Neagu e dezarmat si umilit de un colonel isteric si ajunge in cele din urma acasa la Costi, unde mama si prietena baiatului il asteapta ravasite de ingrijorare.
PERSPECTIVE. "Hartia va fi albastra" nu ofera o perspectiva istorica de tip History Channel, ci isi propune sa restituie emotia acelor zile din perspectiva actorilor marunti ai evenimentelor. E povestea pierderii inocentei unei generatii si a unei revolte populare care a scos la lumina in egala masura ce avem mai bun si mai rau in noi. Si spiritul de solidaritate, dar si egoismul si rautatea, acumulate in zeci de ani de frustrare", explica regizorul Radu Muntean.
Video&DVD
Codul lui Da Vinci este acum pe DVD
Ati citit cartea - sau poate nu. Ati vazut filmul la cinematograf sau poate nu. Daca le-ati ratat pe primele doua mai aveti o sansa: pe piata tocmai a aparut "Codul lui Da Vinci" pe format digital.
VERSIUNE. De la regizorul Ron Howard si scenaristul Akiva Goldsman, echipa castigatoare a unui Premiu Oscar pentru filmul "A Beautiful Mind", vine versiunea pentru cinema/DVD a "Codului lui Da Vinci", scris de Dan Brown, unul dintre romanele cele mai populare si mai dezbatute ale timpului nostru. Unul dintre cele mai vizionate filme ale acestui an, "Codul" se afla in acest moment pe locul 21 in clasamentul celor mai profitabile filme din toate timpurile, cu incasari de peste 750 de milioane de dolari.
SUBIECTUL. Faimosul semiolog, profesorul Robert Langdon (Tom Hanks), este chemat intr-o noapte la Muzeul Luvru, unde un custode a fost ucis, lasand in urma sa o urma misterioasa plina de simboluri si indicii. Fiind in joc propria sa supravietuire, Langdon, ajutat de agenta de politie, criptolog de profesie, Sophie Neveu (Audrey Tautou), descopera o serie de secrete extraordinare care sunt ascunse in operele lui Leonardo da Vinci, toate conducand la o societate dedicata pazirii unui secret stravechi, ramas ascuns timp de 2.000 de ani.