x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Filme de Oscar!

Filme de Oscar!

24 Feb 2005   •   00:00

TELEVIZIUNE
In preajma celei de-a 77-a editii Oscar, TCM va invita sa vizionati doua filme de marca: "Pe aripile vantului" si "Casablanca".
SEBASTIAN S. EDUARD

Realizat in 1939, "Pe aripile vantului" este filmul clasic pe care il vei revedea totdeauna cu aceeasi placere. Bazat pe romanul lui Margaret Mitchell, plasat in perioada Razboiului Civil, totul in "Pe aripile vantului" este la superlativ: povestea, personajele, decorurile, pasiunea si succesul coplesitor.

"Pe aripile vantului" urmareste necazurile si stradaniile unei frumoase din lumea Sudului. Inocenta, sireata si capabila sa manipuleze oamenii, ea este propulsata de forta evenimentelor dintr-o incercare in alta. Barbatii din viata ei sunt Ashley cel delicat, dar plin de forta ca visator (rol jucat de Leslie Howard) si Rhett Butler cel scump la vorba (rol jucat de Clark Gable).

Imaginatia publicului a fost inflacarata de eforturile depuse pe parcursul a doi ani pentru gasirea actritei din rolul lui Scarlett O’Hara role (in primele versiuni ale romanului lui Margaret Mitchell, Scarlett se numea Pansy O’Hara). Cand rolul a fost atribuit actritei aproape necunoscute Vivien Leigh, 2.000 de actrite fusesera deja intervievate pentru acest rol. Printre ele se numarau unele dintre cele mai mari nume ale Hollywood-ului, Joan Crawford, Bette Davis si Carole Lombard. Vivien Leigh avea 26 de ani cand a jucat rolul incapatanatei Scarlett O’Hara si a castigat premiul pentru "Cea mai buna actrita intr-un rol principal". Era cel de-al zecelea film in care juca.

La ceremonia premiilor Oscar din 1939 a existat o competitie acerba intre mai multe filme clasice extraordinare, printre care: "Diligenta", "Vrajitorul din Oz", "La rascruce de vanturi", "Goodbye, Mr Chips" si "Mr. Smith Goes to Washington".
TCM - ora 22:10, Sambata 26 februarie

Richard Burton - Glorie la comanda

Descoperiti povestile adevarate care se ascund in spatele celor mai mari personalitati ale lumii, in Prime People, o serie care continua cu un portret revelator, care examineaza tineretea promitatoare, stilul de viata nestatornic al actorului Richard Burton si relatiile cu cele patru sotii.

Documentarul reda ascensiunea si decaderea celui care a fost numit "Mostenitorul lui Laurence Olivier" si obsesia lui ca nu se va ridica niciodata la inaltimea asteptarilor. Succesul din anii ’40-’50, pe scenele londoneze, migrarea catre Hollywood si intalnirea cu Elizabeth Taylor pe platourile de filmare de la "Cleopatra", problemele cu bautura, despartirea de cea care l-a propulsat in Cetatea filmului.

BBC PRIME - ora 22:30, Sambata, 26 februarie
×