x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Gazele de eşapament au ucis mii de oameni în ultimii ani

Gazele de eşapament au ucis mii de oameni în ultimii ani

de Jurnalul National    |    15 Apr 2008   •   00:00


Mii de oameni au murit în ultimii ani din cauza pneumoniei provocate de poluare, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din Marea Britanie, publicat în Journal of Epidemiology and Community Health.




Mii de oameni au murit în ultimii ani din cauza pneumoniei provocate de poluare, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din Marea Britanie, publicat în Journal of Epidemiology and Community Health. Există "o puternică legătură" între decese, nivelul gazelor de eşapament şi alte substanţe poluante emise de mijloacele de transport, spun cercetătorii. Aceştia au analizat nivelurile de poluare şi cauzele deceselor înregistrate de 352 de organisme locale din Marea Britanie în perioada 1996 - 2004 pentru a calcula  impactul emisiilor de gaze din atmosferă asupra ratei mortalităţii, informează Mediafax. În total, 386.374 de persoane din Marea Britanie au murit din cauza pneumoniei în perioada de opt ani analizată de cercetători, însă au existat variaţii regionale. Calculele au scos la iveală faptul că pneumonia, ulcerul peptic, bolile coronariană cardiacă şi reumatismul cardiac, cancerele stomacale şi pulmonare şi alte maladii sunt asociate cu o gamă largă de gaze emise în atmosferă, dar şi cu lipsurile sociale, fumatul şi excesul de alcool.
După ce s-au luat în calcul factorii sociali, datele au scos la iveală faptul că pneumonia este puternic şi independent asociată cu emisiile de gaze, cu excepţia bioxidului de sulf provenit din arderea cărbunelui. Profesorul George Knox, de la Universitatea din Birmingham, coordonatorul acestui studiu, spune că majoritatea deceselor provocate de pneumonie sunt, probabil, legate direct de "leziunile chimice". Un fenomen similar a fost înregistrat în 1952, cînd smogul din Londra (ceaţă deasă, poluată, amestecată cu fum, în regiunile puternic industrializate) a ucis 4.000 de persoane. Knox spune că datele sugerează că substanţele poluante atacă direct ţesuturile pulmonare, pentru că legătura este puternică în cazul tuturor categoriilor de expunere, iar numărul de decese este mult mai mare decît s-a anticipat.

×
Subiecte în articol: magazin