x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Incepe campionatul!

Incepe campionatul!

de Adriana V. Paduraru    |    05 Aug 2005   •   00:00
Incepe campionatul!
SPORT
Sezonul 2005-2006 este ultimul cu o "grila" de 16 echipe

Dragi microbisti, reincepe nebunia. Astazi debuteaza cea de-a 88-a editie a Campionatului National de fotbal, Divizia A, ultima in care clasamentul va fi alcatuit doar din 16 echipe. Sezonul 2006-2007 va avea o "grila" imbogatita cu inca doua.

DEBUT. Prima competitie fotbalistica interna (Cupa ASAR), ce a fost asimilata primului campionat national, s-a desfasurat intre decembrie 1909 si ianuarie 1910, la trei luni dupa infiintarea ASAR (Asociatiunea Societatilor Atletice din Romania). Aceasta cuprindea trei cluburi existente pana atunci: Colentina CA si Olimpia SC (ambele din Bucuresti) si United AC din Ploiesti, cu practicanti in majoritate straini. Insa, cu fiecare an ce trecea, numarul echipelor se marea, iar ponderea jucatorilor romani crestea vertiginos. Prima "campioana" a fost Olimpia SC Bucuresti (1909/1910). In Romania de dinaintea primului razboi mondial se disputa o serie de competitii (cupe), ai caror castigatori erau desemnati campioni. Apoi, organul de conducere a activitatii fotbalistice se transforma in Comisiunea de Fotbal-Asociatie, din cadrul Uniunii Federatiilor Sportive din Romania (UFSR), care a fost infiintata la 1 decembrie 1912.

DIVIZII. Dupa razboi, o data cu formarea Romaniei Mari (1921-1922), se disputa un campionat national la care au participat echipe din toate provinciile tarii. Nefiind un sistem "divizionar", meciurile erau disputate pe regiuni (ligi), iar apoi in sistem eliminatoriu, intre invingatoare. In aceasta editie, Chinezul Timisoara a fost castigatoarea "titlului". Din sezonul 1932-1933, in tara noastra debuteaza sistemul divizionar, cu un campionat unitar al primei divizii (initial, in doua divizii). In acea editie, campioana a fost desemnata Ripensia Timisoara. Urmeaza o intrerupere a activitatii fotbalistice cauzata de cel de-al doilea razboi mondial. Prima campioana de dupa incetarea conflictului, in editia 1946/1947, a fost desemnata ITA Arad (mai tarziu UTA).

TRANSFERURILE FAVORITELOR
Campioana Romaniei, antrenata de Oleg Protasov, nu se poate lauda cu achizitii "de marca". In Ghencea au revenit Vasili Hamutovski, Daniel Balan (CS Vaslui), Daniel Orac (FC Caracal). Singurul transfer important este Victoras Iacob (Otelul Galati). In schimb, Steaua a "scapat" de portarul Martin Tudor si de Dorinel Munteanu. Nu acelasi lucru se poate spune despre eterna rivala, Dinamo, care si-a intarit lotul cu "oltenii" Adnan Guso, Iosif Moti, Mariko Daouda, Mihaita Plesan, Ilie Iordache, cu "bancarul" Octavian Chihaia. Tricoul alb-rosu va fi imbracat si de Florin Bratu, venit de la FC Nantes. Tabara "cainilor rosii" a fost "parasita" de nume marcante precum Bogdan Stelea, Cristi Munteanu, Angelo Alistar, Ovidiu Burca, Tibor Moldovan, Adrian Mihalcea. La capitolul "achizitii", Rapidul ii poate inscrie pe Mihai Minca (Apulum Alba-Iulia), Romeo Stancu (Poli Timisoara), Emil Dica (FC Arges), Bogdan Mara (Polideportivo Ejido). De asemenea, a revenit Ionut Rada (imprumutat la FC National). Echipa antrenata de Cosmin Olaroiu, Poli Timisoara, a "pus mana" pe golgeterul campionatului trecut, "studentul" Gigel Bucur. De asemenea, pe malurile Begai au mai poposit "bancarii" Jonathan McKain si Adrian Olah. Singura pierdere importanta este Cosmin Contra, care s-a intors la Atl...tico Madrid.

VEDETELE SI PRONOSTICURILE LOR
Alexandru Arsinel crede ca in acest sezon Timisoara va fi campioana nationala. "«Poli» este o echipa pe val, cu mari ambitii, care vrea sa incheie hegemonia echipelor din Bucuresti", a adaugat actorul. Desi stelist, Mihai Gainusa este de parere ca rivalii din Stefan cel Mare vor pune mana pe titlu anul acesta. "Patronul din Ghencea va intra la inchisoare si nu va mai putea sponsoriza echipa", a adaugat "carcotasul". Mihai Constantinescu se alatura celor care o vad pe "Poli" Timisoara campioana. "Campionatul national are nevoie de mai multa culoare. Lupta acerba dintre echipele bucurestene trebuie intrerupta de o contracandidata din provincie", a adaugat cantaretul. Artistul considera ca problemele din sanul echipei sale de suflet, Steaua, sunt mult prea multe si nu afecteaza performantele. Artanu, solistul trupei Timpuri Noi, are si el o preferata, Gloria Bistrita, pe care o vede la finalul campionatului incununata cu laurii victoriei. Adrian Plesca spera ca melodia "Gloria", pe care baietii vor sa o reia, sa poarte noroc echipei lui Jean Padureanu.

LIVE LA TV
Vineri, 5 august
  • Jiul Petrosani - Gloria (ora 18:00, Telesport)
  • FC National - FCM Bacau (ora 20:00, National TV)

    Sambata, 6 august
  • FC Arges - Steaua (ora 18:00, Telesport)
  • CS Vaslui - Rapid (ora 18:00, TVR 2)
  • Pandurii Tg. Jiu - Farul (ora 18:00)

    Duminica, 7 august
  • Otelul Galati - Dinamo (ora 18:00, National TV)
  • Sportul Studentesc - CFR Ecomax Cluj (ora 18:00, Telesport)
  • Poli Timisoara - Poli Iasi (ora 20:15, TVR 1)
  • ×
    Subiecte în articol: national timisoara