x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Israel - Intensificare a rasismului faţă de arabi

Israel - Intensificare a rasismului faţă de arabi

de Jurnalul National    |    09 Dec 2007   •   00:00

Asociaţia israeliană pentru drepturi civile este ingrijorată de "intensificarea rasismului faţă de cetăţenii arabi din Israel", in raportul său anual publicat sămbătă.



Asociaţia israeliană pentru drepturi civile este ingrijorată de "intensificarea rasismului faţă de cetăţenii arabi din Israel", in raportul său anual publicat sămbătă, relatează AFP.

"Rasismul in răndul populaţiei evreieşti faţă de cetrăţenii arabi din Israel, sub toate aspectele sale, este in creştere constantă", afirmă raportul, realizat pe baza mai multor sondaje de opinie.

Documentul citează un sondaj publicat in septembrie 2007, de Centrul israelian pentru democraţie, potrivit căruia 55 la sută dintre evreii israelieni sunt de acord să incurajeze arabii israelini să emigreze.

Dintre persoanele chestionate, 78 la sută sunt impotriva participării la guvernare a partidelor reprezentănd populaţia arabă.

Pe de altă parte, 75 la sută dintre israelienii evrei nu voiau in 2006 ca arabii să locuiască in imobilele lor (faţă de 57, la sută in 2005), iar 61,5 la sută nu voiau să aibă prieteni arabi (faţă de 45,5 procente in 2005), potrivit unui studiu al centrului pentru "lupta imptoriva rasismului", publicat in acest an şi citat de asociaţie.

O proporţie de 55,5 la sută dintre israelienii evrei sunt in favoarea unei separări totale intre evrei şi arabi in zonele de distracţie, potivit acestui studiu.

Centrul menţionează, de asemenea, o creştere de 21 la sută in 2006 a incidentelor antiarabe, acestea ridicăndu-se la 274 faţă de 225 in 2005.

Potrivit unei a treia anchete realizate in 2004 de universitatea din Haifa, oraş situat in nordul Israelului, pe un eşantion de tineri, 69 la sută dintre elevii evrei cred că arabii "nu sunt inteligenţi", 75 la sută consideră că sunt violenţi, iar o treime mărturisesc că le este teamă de ei.

"Tema, ura şi rasismul pot să se transpună in acte, incepănd cu sloganuri de tipul «moarte arabilor» pe stadioanele de fotbal şi pănă la propuneri de legi rasiste in Parlament", susţine Asociaţia pentru drepturile civice.

Arabii israelieni sunt descendenţi ai palestinienilor rămaşi pe teritoriul lor in momentul creării statutul Israel in 1948.

Această comunitate numără 1,2 milioane de persoane, respectiv o cincime din populaţia totală. Mai multe rapoarte oficiale israeliene şi instituţii cum ar fi Curtea Supremă au admis că arabii israelieni sunt victime ale discriminării economice şi sociale.
Prima anchetă a fost realizat pe un eşantion format din 1.000 de persoane, avănd o marjă de eroare de trei la sută, iar cea de-a doua pe un eşantion de 500 de persoane, avănd o marjă de eroare de 4,5 la sută. Al treilea sondaj a fost efectuat pe un şantion de 1.600 de liceeni.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin sută