x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Italia - Mafia are o cifră de afaceri de 7% din PIB

Italia - Mafia are o cifră de afaceri de 7% din PIB

de Jurnalul National    |    23 Oct 2007   •   00:00

 Cifra de afaceri a organizaţiilor mafiote, insumănd toate activităţile, se ridică la 90 de miliarde de euro, adică şapte la sută din produsul intern brut (PIB) al Italiei, potrivit unui studiu publicat luni de asociaţia investitorilor şi comercianţilor italieni. Cifra de afaceri a organizaţiilor mafiote, insumănd toate activităţile, se ridică la 90 de miliarde de euro, adică şapte la sută din produsul intern brut (PIB) al Italiei, potrivit unui studiu publicat luni de asociaţia investitorilor şi comercianţilor italieni, Confesercenti, relatează AFP.

Raportul anual al asociaţiei Confesercenti cu privire la criminalitatea economică relevă şi "creşterea infiltrării organizaţiilor criminale cu caracter mafiot in structura economică" a peninsulei.

Această infiltrare nu ocoleşte nici "grupul marilor intreprinderi italiene, in special a celor angajate in marile lucrări publice, care preferă să facă un pact cu Mafia, mai degrabă decăt să denunţe şantajul" al cărui obiect sunt ele insele, se arată in raport.

Este vorba de "intreprinderi cotate la bursă care au sediul la Milano şi Torino", in partea puternic industralizată din nordul ţării, şi nu numai "de micile magazine din suburbiile oraşului Napoli", subliniază documentul.

De la racheţi la cămătari, de la furt la escrocherie sau contrabandă, de la atribuirea construcţiilor fără autorizaţie sau la contrabandă, cifra de afaceri a criminalităţii economice se ridică la 90,5 miliarde de euro, iar costul pentru comercianţi ar fi de 30 de miliarde de euro.

Extorisiune de fonduri afectează 160.000 de comercianţi, in special in principalele regiuni din sud: Sicilia, unde activează Mafia, Calabria, cartierul general al Ndrangheta, Campania, cu Camorra şi Puglia.

In sectorul agricol, numeroasele activităţi (pescuitul, producţia de lapte, cafeaua, panificaţia) se află sub controlul Mafiei la Napoli, unde Camorra are sub controlul său 2.500 de brutării.

In ceea ce priveşte operaţiunile de contrabandă, cifra de afaceri se ridică la şapte miliarde pe an, dintre care jumătate in industria modei.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin