x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Italienii se fălesc. Romii au stat cuminţi la amprentare

Italienii se fălesc. Romii au stat cuminţi la amprentare

de Ovidiu Ciutescu    |    24 Oct 2008   •   00:00
Italienii se fălesc. Romii au stat cuminţi la amprentare


Amprentarea romilor care trăiesc în taberele clandestine din Italia a luat sfârşit. Autoritzăţile italiene vorbesc de un mare succes pentru că "nu a fost modificată nicio dată, nici după intervenţia Conmisiei Europene". Conform Il Mattino, Roberto Maroni promite integrarea nomazilor în viaţa civică, precum şi sate moderne pentru romii aciuaţi în peninsulă.



Patru luni au trecut de la momentul în care ministrul italian de interne Roberto Maroni a anunţat st6artul celebrei operaţiuni de amprentare a romilor din Italia. Acum, Maroni se făleşte cu rezultatele excelente realizate de comisarii extraordinari numiţi de guvernul Italiei, prefecţii celor trei oraşe, Carlo Mosca (Roma), Gian Valerio Lombardi (Milano) şi Alessandro Pansa (Napoli), care au prestat o „muncă optimă”.

I-au găsit pe toţi... acasă
În cele trei oraşe au fost inventariaţi circa 12.000 de romi – toţi veniţi din România, după cum anunţă autorităţile. Conform acestora, alte 12.000 de romi s-au speriat de acţiune şi au migrat spre zări mai...calde. Dintre cei rămaşi în „cizmă”, jumătate sunt copii! Roberto Maroni a prezentat rezultatele globale ale recensământului după ce a primit rapoartele prefecţilor Carlo Mosca, Gian Valerio Lombardi şi Alessandro Pansa. La conferinţa de presă ar fi trebuit să fie de faţă şi prefecţii, dar prezenţa lor a fost anulată în ultimul moment, precizează ziarul Avvenire. Maroni a părut să fie mai degrabă nervos, dar nu a dorit să dea explicaţii, notează Il Messagerro. Deşi acţiunea autorităţilor italiene a fost puternic contestată de către UE, Moaroni o ţine pe a lui şi spune că „întreaga operaţiune s-a desfăşurat reglementar, cu ajutorul Crucii Roşii, fără a schimba ordonanţa Palatului Viminale (Interne) care 'nu este în contrast cu directiva UE”.

Cifre şi gunoaie
Ciudatul recensământ a scos în evidenţă şi alte aspecte. Pe teritoriul celor trei oraşe există 164 tabere de nomazi. Dintre acestea doar 43 sunt autorizate. De asemenea, mizeria în care trăiesc nomazii este cruntă. Un exemplu dat de Maroni, tabăra din Casilino, relevă faptul că munţii de gunoaie din jurul taberei au înălţimea de 5 metri! După ce a analizat detaliat munca desfăşurată în teritoriu şi a audiat toate autorităţile interesate (UNICEF şi Crucea Roşie) ministrul Maroni a anunţat demararea ''proiectelor de intervenţie'', articulate pe patru puncte: evacuarea şi închiderea tuturor taberelor abuzive, identificarea locurilor potrivite pentru realizarea de ''sate dotate'' pentru nomazii care respectă legile italiene, reabilitarea ''nivelurilor minime de prestări sociale şi sanitare'' şi şcolarizarea minorilor. Acest aspect din urmă îl preocupă cel mai mult pe ministru. Numărul copiilor recenzaţi se cifrează la 5.436, dar foarte puţini dintre ei merg la şcoală.

Ţinte clare
''Obiectivul este de a trece de la taberele de nomazi autorizate sau tolerate la o structură care va fi un sat dotat cu servicii sanitare, apă, lumină şi sistem de colectare a gunoaielor, pentru a-i găzdui pe toţi cei care au dreptul de a rămâne'', a explicat Maroni, care a precizat că nu se va mai permite deschiderea de noi tabere. Între ''satele'' viitorului şi actualele tabere autorizate va fi o mare diferenţă, a promis titularul Palatului Viminale, care a calificat planul drept unul ambiţios, care să fie un model pentru întreaga Europă. Nu există astfel nicio intenţie de ghetoizare şi discriminare, toţi nomazii care respectă legile italiene urmând să trăiască în condiţii demne de ''o ţară civilizată''. Maroni nu a precizat şi care vor fi costurile pe care Italia le va suporta pentru ca romii din aceste tabere să poată fi civilizaţi. Un singur lucru a preciziat ministrul „amprentă”. Anume că până la sfârşitul lui 2009, romii se vor putea muta în „satele viitorului”.

×
Subiecte în articol: lumea maroni