x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Komsomolskaia Trompeta

Komsomolskaia Trompeta

de Andy Stanescu    |    16 Aug 2007   •   00:00
Komsomolskaia Trompeta

Editia online a cotidianului „moldovean" Flux, citand publicatia moscovita Komsomolskaia Pravda, a dezvaluit recent ca Moscova si Chisinaul au ajuns la un acord de principiu pentru solutionarea crizei transnistrene.

Editia online a cotidianului „moldovean" Flux, citand publicatia moscovita Komsomolskaia Pravda, a dezvaluit recent ca Moscova si Chisinaul au ajuns la un acord de principiu pentru solutionarea crizei transnistrene, prin federalizarea Republicii Moldova, acordarea unui statut privilegiat Transnistriei si mentinerea bazelor militare rusesti in regiune. Informatiile au fost facute publice de Serghei Karaganov, presedintele Consiliului rus pentru politica externa si securitate, institutie subordonata presedintelui Vladimir Putin.


SOPARLA „DOSARIS". Intr-un interviu aparut in paginile „Pravdei" (fie ea si komsomolista), Karaganov a plasat criza transnistreana, alaturi de cea din regiunea georgiana Abhazia, in contextul relatiilor dificile dintre Rusia si Statele Unite. "Integritatea teritoriala a Republicii Moldova ar putea fi restabilita doar tinand cont de interesele geopolitice ale Rusiei in sud-estul Europei. Trupele ruse vor ramane in Transnistria in cadrul unor baze militare permanente, al caror statut va fi legalizat de Parlamentul de la Chisinau. Singurul impediment in calea aplicarii planului este pozitia dura a Uniunii Europene si a Statelor Unite, care incearca sa limiteze influenta Rusiei in Republica Moldova", s-a plans Karaganov.


Reactiile politicienilor de la Chisinau nu s-au lasat prea mult asteptate: "Nu cred ca presedintele Vladimir Voronin a fost imputernicit de cineva sa poarte negocieri", a declarat deputatul Leonid Bujor, membru al aliantei „Moldova Noastra"."Nu vedem motive de ingrijorare. Domnul Karaganov nu este demnitar, el face parte din sectorul asociativ, deci nu are imputernicirea sa faca asemenea declaratii", a precizat si Dumitru Diacov, presedintele Partidului Democrat. Seful grupului parlamentar PPCD, Vlad Cubreacov, a fost insa de alta parere: "Karaganov scoate la lumina planurile Moscovei si ale Chisinaului. Prin gura lui vorbeste administratia de la Kremlin, inclusiv presedintele Putin".

×
Subiecte în articol: magazin