x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Kosovo, motiv fericit pentru ca Rusia să recunoască Abhazia şi Oseţia de Sud

Kosovo, motiv fericit pentru ca Rusia să recunoască Abhazia şi Oseţia de Sud

de Corina Andriuta    |    18 Feb 2008   •   00:00
Kosovo, motiv fericit pentru ca Rusia să recunoască Abhazia şi Oseţia de Sud

11:20 • Independenţa Kosovo a fost motiv numai bun ca analiştii politici din Rusia să facă speculaţii, în presa de astăzi, asupra soartei unor regiuni. Astfel, proclamarea unilaterală a independenţei Kosovo a creat un precedent care ar permite Moscovei să recunoască Abhazia şi Osetia de Sud, regiuni georgiene separatiste, dar a subliniat că un astfel de lucru nu ar face decât să deterioreze relaţiile dinttre Rusia şi Occident.

 

Independenţa Kosovo a fost motiv numai bun ca analiştii politici din Rusia să facă speculaţii, în presa de astăzi, asupra soartei unor regiuni. Astfel, proclamarea unilaterală a independenţei Kosovo a creat un precedent care ar permite Moscovei să recunoască Abhazia şi Osetia de Sud, regiuni georgiene separatiste, dar a subliniat că un astfel de lucru nu ar face decât să deterioreze relaţiile dinttre Rusia şi Occident.

APĂ LA MOARĂ. Gazeta.ru spune: "Precedentul a fost creat". În timp ce Izvestia se întreabă: "Independenţă pentru Kosovo. Cine urmează?". Un alt ziar moscovit pune degetul pe rana regiunilor separatiste: "Moscova a anunţat deja intenţia de a juca această carte a precedentului, dacă independenţa Kosovo este recunoscută şi de a se baza pe ideea că regiunea ar constitui un precedent pentru rezolvarea situaţiilor de acest gen". Nici Kremlinul nu dormitează. Surse din anturajul lui Putin afirmă în ziarele ruse că , "nu este exclus ca preşedintele rus să poată semna în curând decrete speciale privitoare la relaţiile Rusiei cu Abhazia şi Osetia de Sud. Aceste documente ar putea legitima un nou nivel de relaţii ale Rusiei cu aceste republici nerecunoscute şi mai ales deschiderea unor reprezentanţe diplomatice ruse în capitalele lor, ceea ce ar însemna de facto recunoaşterea acestor republici de către Moscova". Komersant arată că "este puţin probabil să se ajungă la o agravare a confruntării dintre Rusia şi Occident, pentru că, din câte se pare, Kremlinul a decis să amâne recunoaşterea, aşteptând să vadă cum va evolua situaţia".La uniosn, presa din Rusia arată că cearta cu partenerii occidentali provocată de opoziţia Moscovei faţă de independenţa Kosovo "nu va avea probabil un caracter ameninţător, pentru că toate părţile înţeleg importanţa menţinerii cooperării dintre ele pe scena internaţională. Nu se poate exclude varianta ca Rusia să aibă o abordare mai flexibilă, pe măsură ce se adaptează la noul stat. Ritmul adaptării depinde de dorinţa Statelor Unite de a face concesii privitoare la chestiunile sensibile pentru Moscova", printre care scutul antirachetă, negocierile cu OMC, extinderea NATO. Privind altfel problema, prin ochii Rusiei, Kosovo nu produce doar probleme, ci deschide "noi căi de dialog". Sau, motive de alte evenimente sângeroase, puse sub stindardul independeţei după modelul proaspetei republici.

×
Subiecte în articol: magazin kosovo Rusia