Statele Unite vor exercita, probabil, presiuni asupra Romăniei şi Slovaciei pentru a accepta poziţia UE in privinţa viitorului statut al provinciei sărbe Kosovo, relatează cotidianul International Herald Tribune, in ediţia electronică.
Romănia şi Slovacia privesc cu reticenţă atitudinea UE in cazul Kosovo, temăndu-se că etnicii maghiari de pe teritoriul lor ar putea să revendice o autonomie sporită după soluţionarea crizei din provincia sărbă in favoarea poplaţiei albaneze, comentează publicaţia citată.
"Planul de joc este stabilit", a declarat un diplomat european sub protecţia anonimatului. "Negocierile se vor incheia la 10 decembrie. Dacă nu simţim atunci că Serbia şi Kosovo pot conveni asupra viitorului provinciei, atunci Kosovo işi va proclama independenţa unilateral", a precizat acesta.
"Statele Unite vor recunoaşte independenţa iar europenii, atăt timp căt rămăn uniţi, vor adopta aceeaşi poziţie", a subliniat sursa citată.
UE va susţine poziţia americană in pofida predilecţiei manifestate faţă de o soluţie mediată de ONU. Blocul comunitar va intămpina insă dificultăţi in a adopta o poziţie unanimă, potrivit mai multor diplomaţi.
Anticipănd dezbaterile intense pe acest subiect, preşedintele francez a declarat că UE ar trebui să rămănă unită in privinţa viitorului statut al provinciei Kosovo, dar a precizat că poziţia Rusiei trebuie luată, de asemenea, in considerare. "Independenţa provinciei Kosovo este de neevitat pe termen lung", a declarat Sarkozy, adăugănd că preşedintele Vladimir Putin "trebuie să inţeleagă că nimeni nu vrea să il umilească".
Grecia şi Cipru s-ar putea, de asemenea, opune poziţiei adoptate de Bruxelles. Grecia, un aliat al Serbiei, se teme că statul vecin Macedonia ar putea deveni instabil din cauza tendinţelor separatiste ale populaţiei albaneze. Ciprul, divizat in două entităţi, nordul locuit de ciprioţii turci, şi sudul administrat de ciprioţii greci, se teme că exemplul Kosovo ar putea fi urmat de populaţia din nordul ţării.
Rusia, membru permament in Consiliul de Securitate al ONU, a avertizat in mod repetat că eventuala independenţă a provinciei Kosovo, fără aprobarea Belgradului, ar putea declanşa o reacţie in lanţ in regiunile separatiste care nutresc ambiţii de independenţă, precum Abhazia, Osetia de Nord şi Transnistria.
- Mediafax