"Mieros şi obraznic... o lectură inspăimăntătoare. Am savurat fiecare secundă." Aşa recomandă Stephen King romanul lui John Sandford "Legile crimei". Şi are perfectă dreptate.
"Mieros şi obraznic... o lectură inspăimăntătoare. Am savurat fiecare secundă." Aşa recomandă Stephen King romanul lui John Sandford "Legile crimei". Şi are perfectă dreptate. Fiindcă aproape fiecare pagină inseamnă o descindere intr-un univers infernal, in care isprăvile ucigaşului in serie Louis Vouillion solicită adrenalina cititorului. De profesie avocat, acest asasin ii provoacă pe poliţiştii din Minnesota la o competiţie aspră, sfidăndu-i, batjocorindu-i şi imaginăndu-şi că nu va da niciodată socoteală pentru faptele sale. Culmea trufiei - in locurile crimelor sale lasă bileţele care, in concepţia lui, alcătuiesc un manual de instrucţiuni necesar oricărui ucigaş care vrea să eludeze prinderea şi pedeapsa: "Nu purta niciodată o armă care a fost folosită", "Fereşte-te să fii descoperit intămplător", "Nu urma niciodată un tipar care poate fi recunoscut". Dar, fără voia lui, tocmai datorită acestor bileţele, Vouillon işi creează un tipar respectat cu sfinţenie.     Â
Pănă la urmă, celui poreclit "Căinele turbat" ii va veni de hac un locotenent de poliţie nonconformist, Lucas Davenport. Acesta este un afemeiat notoriu, un jucător norocos la cursele hipice şi un inzestrat creator de jocuri electronice. Poartă costume elegante şi conduce un Porsche. N-are nici o ezitare să apese pe trăgaciul revolverului său. In palmaresul lui figurează cinci victime executate in legitimă apărare. Cel puţin aşa susţine poliţistul, deşi colegii il suspectează de comportament violent. Uneori, e mai dur şi mai lipsit de scrupule decăt criminalul pe care il urmăreşte şi căruia ii intinde cu viclenie o "momeală", pentru a ajunge faţă in faţă cu el şi a-l impuşca, fără a-l mai acorda şansa de a apărea intr-un tribunal. Dar, in acelaşi timp, exercită o atracţie irezistibilă pentru oricine il cunoaşte, ca o vedetă de film. E, intr-adevăr, "mieros şi obraznic". Un personaj bine conturat, puternic şi credibil. De altfel, intreaga intrigă a acestui roman scris cu febrilitatea jurnalistului care a fost John Sandford (căştigător şi al unui Premiu Pulitzer) e şi verosimilă, şi bine articulată, beneficiind şi de o bună cunoaştere a modului in care acţionează poliţia. De remarcat şi pasajele care descriu activitatea unor ziarişti frenetici, dornici de subiecte senzaţionale, luaţi deseori peste picior de către autorul acestui roman, parcurs dintr-o suflare şi imposibil de uitat.