x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Leonard Orban: Între România şi Italia s-a produs o ruptură gravă

Leonard Orban: Între România şi Italia s-a produs o ruptură gravă

de Ovidiu Ciutescu    |    15 Mai 2008   •   00:00
Leonard Orban: Între România şi Italia s-a produs o ruptură gravă

Comisarul român Leonard Orban a apreciat că între România şi Italia "s-a rupt ceva" şi a subliniat că legătura trebuie reconstruită pentru a readuce liniştea. Afirmaţia a fost făcută în cadrul unui interviu publicat în Corriere della Sera.

Comisarul român Leonard Orban a apreciat că între România şi Italia "s-a rupt ceva" şi a subliniat că legătura trebuie reconstruită pentru a readuce liniştea. Afirmaţia a fost făcută în cadrul unui interviu publicat în Corriere della Sera.

PARALELE. Reprezentantul României în Comisia Europeană a avertizat în legătură cu o posibilă tensionare a relaţiilor dintre români şi italieni, în contextul în care Guvernul italian pregăteşte un pachet de măsuri împotriva imigraţiei despre care există temeri că îi vizează în primul rând pe români: "S-a rupt ceva între ţările noastre. În Italia trăiesc legal mii de români, care suferă din cauza atitudinii negative care s-a creat. Iar în România trăiesc 20.000 de italieni. Fiecare ştire din Italia are un ecou major la noi. Nu există, însă, o undă de ostilitate faţă de intalieni. Până acum. Dar dacă această situaţie va continua, nu ştiu... Trebuie să reconstruim legătura, pentru a readuce liniştea. Există o problemă reală legată de un anumit grad de infracţionalitate română în Italia. Acest lucru nu poate fi negat. Guvernul italian va găsi cele mai bune soluţii, dar, bineînţeles, în concordanţă cu principiile Uniunii Europene, în condiţiile în care Italia se numără printre membrii săi fondatori. Şi care garantează tuturor cetăţenilor comunitari libertatea de mişcare dintr-un stat în altul". Orban a refuzat să comenteze noile măsuri pe care urmează să le adopte Guvernul italian: "Nu sunt jurist, dar ştiu că în România, la fel ca şi în Italia, este arestat cel care fură sau omoară. Dar un imigrant ilegal? Repet, Europa a vorbit clar, iată directiva 38: prevede libera circulaţie a persoanelor ca principiu fundamental. Nicio lege naţională nu trebuie să o contrazică".

 

NORMATIVE. Pe marginea problemei legate de îndepărtarea cetăţenilor UE de pe teritoriul unei ţări membre, Orban a reamintit că normele europene interzic "expulzările colective". "Eventual numai măsuri individuale, pentru fiecare caz în parte, proporţional cu gravitatea situaţiei. Este o măsură care trebuie aplicată numai dacă există o ameninţare reală şi suficient de gravă faţă de ordine, sănătăte şi siguranţă publică. Urgenţa şi gravitatea acestei ameninţări trebuie însă demonstrate", a explicat el. Un cetăţean european care nu lucrează poate fi expulzat "numai dacă reprezintă o povară socială şi economică pentru ţara gazdă" şi numai după 90 de zile, potrivit comisarului. Întrebat despre posibilitatea suspendării acordului Schengen, Orban a admis că pot fi "reinstaurate controalele la frontiere, pentru 30 de zile". "Dar directiva 38 rămâne în vigoare: cu excepţia unor situaţii deosebite, un cetăţean UE are întotdeauna dreptul să călătorească. Iar românii sunt cetăţeni UE. Toţi". România, care a aderat la Uniunea Europeană în 1 ianuarie 2007, împreună cu Bulgaria, nu face parte din spaţiul Schengen. Referindu-se la situaţia romilor, comisarul a afirmat: "În România, încercăm să îi integrăm, construim case: dar există în continuare probleme. Taberele nu le tolerăm: le considerăm un risc pentru siguranţă şi pentru sănătatea publică. În general, este utilă adoptarea unor legi mai severe şi o atitudine diferită din partea autorităţilor".

 

×
Subiecte în articol: magazin romania italia