x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Maniacul - Preocupare pentru detalii

Maniacul - Preocupare pentru detalii

de Luiza Moldovan    |    10 Dec 2006   •   00:00

INTERVIURI IMAGINARE
Are o privire translucida. Zici ca e dintr-a cincea dimensiune. Zici ca esti un ciob de sticla prin care el vede tremurat. Asa. Ca prin ceata. Sau, ma rog, dac-ar fi sa ma risc la o metafora, ca printr-un fum. Sau ceva de genul asta.
INTERVIURI IMAGINARE
Are o privire translucida. Zici ca e dintr-a cincea dimensiune. Zici ca esti un ciob de sticla prin care el vede tremurat. Asa. Ca prin ceata. Sau, ma rog, dac-ar fi sa ma risc la o metafora, ca printr-un fum. Sau ceva de genul asta.

Jurnalul National: Carevasazica, numeri nasturii oamenilor si stii exact care cu ce s-a imbracat anul trecut la petrecerea de Craciun. Mi te lauzi, chiar, ca tii minte numerele de telefon in loc sa ti le notezi, ca tot omul, intr-o agenda.
El: Azi-dimineata stateam, de pilda... Adica nu... Adica nu "de pilda", stateam in statia de autobuz si numaram nasturii trecatorilor. Am intalnit o trecatoare care avea cinci nasturi verzi si unul singur albastru. Ce si-o fi zis ea: "Ia sa-mi pun un nasture albastru, chit ca ceilalti sunt verzi, ca oricum nu vede nimeni"... Si mai avea un nasture lipsa la manseta dreapta. Un nene isi incheiase gresit flanela de sub pardesiul pe care cred ca-l avea de 30 de ani pe putin. Flanela de sub pardesiu era gri, iar pardesiul era negru ponosit. Cand s-a scarpinat cu mana stanga, am vazut ca avea degetul mare amputat.

Da’ tu alta preocupare n-ai?
Detaliile sunt preocuparea mea. Imi plac detaliile. Ma innebunesc dupa ele. Sunt de parere ca in lucrurile mici se vad lucrurile mari. Cunosc pe cineva care se spala pe mani de trei ori inainte sa se aseze la masa.

Si ce-i rau in asta?
Poate n-ai inteles: se spala de trei ori. O data, de doua ori, de trei ori. In aceeasi sedinta!

Asta ar putea, intr-adevar, sa fie dovada unei manii.
Degeaba se spala de trei ori inainte sa se aseze la masa daca pune mana pe clanta. Sau daca, de pilda, isi mai aranjeaza parul pe urma. E ca si cum nu s-ar fi spalat niciodata.

Si care sunt detaliile tale preferate?
Unghiile. Unghiile trebuie sa fie taiate scurt-scurt si foarte curate. Si sa nu aiba cuticule.

Si un alt aspect?
Sa n-asculte muzica data tare. Daca asculta muzica data tare inseamna ca e nevrotic.

Da? Si ala care observa faptul ca altul asculta muzica data tare cum e?
Atent.

Si un alt aspect?
Eu nu-mi notez numerele de telefon. Eu le tin minte. Ca pot sa-mi pierd telefonul. Pot sa-mi pierd manusile, umbrela... dar capul... capul n-o sa mi-l pierd niciodata.
×
Subiecte în articol: magazin