Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş au fost anunţaţi telefonic, marţi seara, de către doi cetăţeni din două comune din zona Maramureşului istoric, că un aparat de zbor s-ar fi prăbuşit, iar imediat după eveniment ar fi avut loc o explozie puternică.
Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş au fost anunţaţi telefonic, marţi seara, de către doi cetăţeni din două comune din zona Maramureşului istoric, că un aparat de zbor s-ar fi prăbuşit, iar imediat după eveniment ar fi avut loc o explozie puternică, fără să poată da detalii cu privire la locul in care s-ar fi prăbuşit aparatul de zbor.
"Anchetăm mai degrabă o informaţie, verificăm spusele celor doi, este obligaţia noastră să facem acest lucru, dar nu dorim să alarmăm populaţia intrucăt există şanse mari ca evenimentul povestit de cele două persoane să nu fi avut loc", a declarat, marţi seara, purtătorul de cuvănt al ISU Maramureş, Dinu Micu.
Potrivit martorilor, bubuitura a fost foarte puternică şi s-a auzit pe o arie de căteva sute de kilometri pătraţi.
Primarul oraşului Dragomireşti, Vasile Iusco, a declarat că a văzut pe cer urmele unui avion. "Munceam in grădină şi apoi am auzit o bubuitură. M-am uitat imediat in sus şi am observat o dără ca după un reactor. Nu am ştiut ce e, dar oricum a fost o bubuitură cum n-am mai auzit vreodată, ca şi cum ar fi fost provocată de detonarea de armament".
O declaraţie similară a făcut şi băiatul primarului din comuna Săcel, care a spus că a văzut, de asemenea, o dără albă şi a auzit o bubuitură ca după o explozie, dar nu a văzut urme de fum.
Primarul comunei Şieu, Valentin Tuvene, a declarat că a auzit, de asemenea o bubuitură, şi că a sunat imediat la Poliţie să se intereseze după ce a fost contactat de mai mulţi oameni care i-au semnalat situaţia.
"Am sunat la Poliţie, dar nu se ştia nimic. Apoi, l-am sunat pe fratele meu, care este maior de aviaţie in Buzău şi care mi-a explicat că ar fi fost posibil ca bubuitura să fie de la un avion supersonic, care, probabil, a redus viteza şi a provocat acest zgomot asurzitor. Fratele meu crede că putea fi un avion de vănătoare", a mai spus Tuvene.
Purtătorul de cuvănt al Inspectoratului pentru situaţii de urgenţă (ISU) Maramureş Dinu Micu a declarat că pănă in prezent nu există informaţii care să confirme teoria prăbuşirii avionului, căutările bazăndu-se pe declaraţiile celor care au anunţat că in zonă s-ar fi prăbuşit un avion de mici dimensiuni.
"Avem doar declaraţiile celor care ne-au sunat şi au spus că au văzut o dără albă de fum pe cer şi o bubuitură puternică. Nu există nimic in rest", a spus Dinu Micu.
El a mai precizat că echipele de intervenţie işi vor continua căutările pănă in cursul serii, după care se va decide dacă acestea vor fi reluate şi in zilele următoare.
Angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, jandarmi, poliţişti şi localnici au reluat, miercuri dimineaţă, căutările in zona Maramureşului istoric, unde se presupune că un avion s-ar fi prăbuşit, marţi seara, pănă in prezent nefiind găsit niciun indiciu in acest sens.
Micu a mai spus că pănă miercuri dimineaţă nu s-au confirmat declaraţiile maramureşenilor care au anunţat la ISU presupusul incident.
Potrivit purtătorului de cuvănt al Ministerului Apărării, Andreea Dumitru, ministerului nu i-a fost raportat niciun incident in care să fie implicat un avion militar.
Nici Autoritatea Aeronautică Civilă nu a fost sesizată in legătură cu producerea unui asemenea incident.
- Mediafax
Citește pe Antena3.ro