x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Marca Cioroianu - Good point ur Majesty!

Marca Cioroianu - Good point ur Majesty!

de Jurnalul National    |    28 Noi 2007   •   00:00

Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, gafează din nou, in timpul vizitei oficiale, in Spania.
• VIDEO



Şeful diplomaţiei romăne a ignorat protocolul diplomatic şi imediat după ce a fost prezentat regelui Spaniei, Juan Carlos, a făcut comentarii de apreciere la adresa suveranului. Cioroianu l-a surprins chiar şi pe regele Spaniei, Juan Carlos, pentru că in timpul ceremonialului de primire, care a fost unul extrem de fastuos, ministrul de externe i s-a adresat regelui Juan Carlos intr-un limbaj care ar putea fi apreciat drept colocvial. Cioroianu a spus in engleză „Good point, good, good point", o expresie cu conotaţii, care s-ar putea traduce prin "bine lovit sau bine ţintit".

Nu a fost de ajuns, pentru că ministrul a ridicat şi degetul mare de la măna dreaptă in sus, cu pumnul străns in dreptul pieptului. Mai exact, i-a făcut regelui Juan Carlos semnul OK. Un gest deplasat in contextul protocolului casei regale spaniole, care este unul foarte strict şi riguros. Cei care sunt primiţi de Juan Carlos trebuie să aibă o ţinută foarte sobră, iar atunci cănd membrul unei delegaţii ii este prezentat regelui, acesta trebuie doar să incline uşor capul in semn de respect.

Gafa făcută in faţa regelui Juan Carlos vine după un şir de greşeli diplomatice. In urmă cu numai căteva săptămăni, la o intalnire cu romanii din Italia, generată de criza Mailat, ministrul a făcut un alt gest de prietenie faţă de un om căutat de Interpol şi de politia romănă: Costica Argint - un infractor care a reusit să obţină statut de refugiat politic in Italia. Cioroianu a fost extrem de jovial cu Argint şi i-a spus "Să trăiască domnul Argint!", după care l-a sărutat pe obraji. La intrunirea din Italia, ministrul dorea de fapt să-şi ceară iertare pentru declaraţiile sale despre trimiterea infractorilor romăni direct in deşert.

Presa a catalogat drept un real dezastru şi intălnirea la Washington a ministrului de externe roman cu secretarul de Stat american. Condoleezza Rice l-a lăsat aproape fără grai pe Cioroianu, care in faţa jurnaliştilor, nu a vorbit decăt 8 secunde. Vizibil emoţionat de prezenţa Condoleezzei, ministrul romăn a spus in total doar 14 cuvinte, toate in limba engleză.
Antena3

×
Subiecte în articol: magazin juan carlos