x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Măsuri impotriva inundaţiilor in Ialomiţa

Măsuri impotriva inundaţiilor in Ialomiţa

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    08 Oct 2007   •   00:00
Măsuri impotriva inundaţiilor in Ialomiţa

Vineri, in prezenţa doamna Mariana Carmen Tudor, director la Direcţia Apelor Buzău-Ialomiţa., s-a efectuat recepţia la terminarea lucrărilor de suprainălţare a digului de pe Iaomiţa, in comuna Ion Roată.

Vineri, in prezenţa doamna Mariana Carmen Tudor, director la Direcţia Apelor Buzău-Ialomiţa., s-a efectuat recepţia la terminarea lucrărilor de suprainălţare a digului de pe Iaomiţa, in comuna Ion Roată.

SOLUŢII DE PERSPECTIVĂ. Apărănd mai bine de 400 de hectare de teren agricol şi două sate, Broşteni şi Ion Roată, digul proaspăt inălţat pe malul stăng al răului Ialomiţa şi finanţat de la bugetul de stat printr-o hotărăre de guvern, a fost ridicat anume pentru punerea in siguranţă a gospodăriilor ţărăneşti şi obiectivelor sociale din vecinătate.

"Lucrările proiectate şi executate au drept scop suprainălţarea şi refacerea digului de apărare de pe malul stăng al răului Ialomiţa, in dreptul localităţii Ion Roată", ne-a declarat doamna Mariana Carmen Tudor, director la Direcţia Apelor Buzău-Ialomiţa. "Lungimea totală a digului executat este de 2,634 km. Cea mai mare parte a fost ridicată in anul 2006, respectiv 2,034 km, lucrările continuănd anul acesta cu restul de 600 de metri, in vederea tranzitării debitului cu probabilitate de depăşire de 5%, conform clasei de importanţă a lucrărilor proiectate", a adăugat domnia sa.

Lucrările prevăzute pănă acum au fost finalizate, iar o parte din digul vechi va fi consolidat prin fonduri PHARE. "Deja, in urma licitaţiei, s-a aprobat proiectul tehnic.Urmează licitaţia pentru execuţie", a precizat directorul Mariana Carmen Tudor, sub cunducerea căreia Direcţia Apelor Buzău-Ialomiţa administrează in acest moment mai multe lucrări in regiune.

STRATEGII. Astfel, in execuţie se află deja un dig de apărare de 10,2 km in aval de acumularea Siriu, in valoare totală de 31 milioane RON, lucrări de indiguire şi regularizare a răului Bălăneasa de 3,5 milioane RON, in judeţul Buzău, amenajarea in aval de acumularea Maneciu a răului Teleajen, in vederea tranzitării debitelor evacuate din acumulare, o lucrare de peste 7,5 milioane RON, cu punere in funcţiune pănă in 2008-2009. Pe termen mediu, se efectuează lucrări de aparare impotriva inundaţiilor pe răul Slănic, chiar in zona oraşului Slănic Prahova, cu finalizare pănă in decembrie 2008, la o valoare totală de peste 15 milioane RON. Punerea in siguranţă a digului pe tronsonul din dreptul podului de la Mărăcineni, mai precis, intre podul Mărăcineni şi podul Vadul Paşii, o lucrarea de peste 2,7 milioane RON, este insă una dintre priorităţile Direcţiei Apelor Buzău-Ialomiţa.

In curănd se va reface digul de pe malul stăng al Dunării, in zona Noianu Chiscani, judeţul Brăila, lucrare in valoare de 13 milioane RON, dar şi punerea in siguranţă a barajului Iezer, din judeţul Călăraşi, pentru a nu se repeta dramatica experienţă a inundaţiilor de anul trecut.

Demn de precizat este faptul că toate lucrările vor fi executate din fonduri guvernamentale şi BDCE (Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei).

In sfărşit cineva s-a găndit şi cum să preintămpine catastrofele petrecute in alţi ani in "sezonul" inundaţiilor. Incet, incet, invăţăm să facem iarna car şi vara sanie! Numai de ne-ar ţine...

×
Subiecte în articol: magazin