x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Medalie a lui La Fayette scoasă la licitaţiei

Medalie a lui La Fayette scoasă la licitaţiei

de Jurnalul National    |    10 Dec 2007   •   00:00


O medalie americană, oferită marchizului de La Fayette in 1824, va fi scoasă la licitaţie măine, la New York, de urmaşii săi francezi, ea putănd atinge preţul de 10 milioane de dolari, relatează AFP.


O medalie americană, oferită marchizului de La Fayette in 1824, va fi scoasă la licitaţie măine, la New York, de urmaşii săi francezi, ea putănd atinge preţul de 10 milioane de dolari, relatează AFP. Medalia in aur şi email va fi văndută intr-un moment in care Statele Unite sărbătoresc cu multe manifestări şi expoziţii implinirea a 250 de ani de la naşterea francezului mai bine cunoscut peste Ocean decăt in patria sa, considerat un erou al războiului de independenţă (1775-1783), alături de primul preşedinte american, George Washington. "Am făcut un inventar al amintirilor rămase de la Lafayette in familia sa şi am decis să ne adresăm vicepreşedintelui Casei Sotheby’s, David Redden, care este specialist al acestei perioade din istoria americană", a povestit un stră-stră-strănepot al lui Gilbert du Motier - marchizul de La Fayette, care a dorit să i se păstreze anonimatul. "Acest obiect este extraordinar de rar, el simbolizează o idee, o epocă, mitul creării Americii, şi a fost deţinut, pe rănd, de aceşti doi oameni, George Washington şi La Fayette, care au schimbat cursul istoriei şi care erau legaţi printr-o relaţie specială, ca intre tată şi fiu", a subliniat David Redden. "E greu de inţeles acest lucru in Franţa", a recunoscut el. Tănărul La Fayette nu avea incă 20 de ani atunci cănd s-a imbarcat pentru America, pentru a veni să lupte alături de George Washington.

El a contribuit mai ales la victoria decisivă obţinută impotriva englezilor, la Yorktown (1781). Redden a estimat că licitaţia care se va ţine măine după-amiază la New York ar putea ajunge la sume cuprinse intre 4 şi 10 milioane de dolari, insă nu a exclus nici surprizele. Anul trecut, nişte drapele americane din timpul războiului de independenţă, capturate de englezi, au fost de asemenea evaluate la 4-10 milioane de dolari şi au fost adjudecate pentru 17,4 milioane. Medalia, comandată de George Washington lui Pierre Charles L’Enfant, arhitectul care a făcut planul capitalei SUA, Washington, reprezintă un vultur inconjurat de o coroană de lauri, avănd in centru un medalion in email care poartă inscripţia "omnia reliquit servare republicam" (el a părăsit totul pentru a servi republica). Panglica de culoare albastru deschis este cea originală, totul fiind păstrat in stare perfectă timp de peste 200 de ani, intr-un apartament din Paris. După moartea lui George Washington, in 1799, decoraţia i-a fost remisă lui La Fayette in timpul unui voiaj triumfal pe care l-a efectuat in SUA in 1824, la vărsta de 67 de ani, insoţit de fiul său, pe care l-a botezat George Washington şi al cărui naş era preşedintele american. Descendenţii generalului La Fayette se declară surprinşi de expertiza făcută de Sotheby’s. "Aventura americană este cunoscută mai ales in Statele Unite, La Fayette nu a jucat un mare rol in ţara lui, iar istoria Franţei este foarte lungă şi bogată in oameni importanţi, in timp ce istoria SUA este recentă", a considerat moştenitorul medaliei, care nu va fi prezent la licitaţie din cauza "emoţiei" resimţite. Ministerul francez al Culturii, care decide autorizarea sau neautorizarea unui obiect de valoare, a răspuns după patru luni familiei lui La Fayette. Verdictul: medalia nu este "o comoară naţională franceză" şi, prin urmare, ea a putut părăsi Franţa.

×
Subiecte în articol: magazin fayette washington