x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Mein Kampf are mare căutare la licitaţiile din Londra

Mein Kampf are mare căutare la licitaţiile din Londra

14 Aug 2009   •   00:00
Mein Kampf are mare căutare la licitaţiile din Londra

La peste 80 de ani de când a fost publicată pentru prima dată - şi mai târziu interzisă - în Germania, o copie cu autograf a manifestului "Mein Kampf" al lui Adolf Hitler a fost vândută joi la Casa de Licitaţie Mullock. Cartea a fost adjudecată pentru 21.000 de lire sterline.



Scrisă în 1924, când Hitler ispăşea o pedeapsă de patru ani de închisoare în regiunea Bavaria din sudul Germaniei, cartea a fost publicată pentru prima dată în 1926. Volumul, parţial autobiografic şi care relevă ideologia antisemită a lui Hitler, a fost vândut unei persoane necunoscute care ofertat prin telefon în cadrul unei licitaţii în oraşul Ludlow din vestul Angliei.

Deşi a fost republicat în străinătate, volumul a fost interzis în Germania începând din anii celui de-al doilea război mondial. "Sunt absolut încântat", a declarat Richard Westwood-Brookes, de la Casa de Licitaţie Mullock, precizând că această a doua ediţie a cărţii este o copie oferită de Hitler unui coleg de detenţie în 1925, devenind "un obiect extrem de valoros".

Potrivit expertului şi comerciantului de cărţi vechi din Londra Bernard Shapero, preţul de achiziţie "pare destul de ridicat pentru o a doua ediţie". Valoarea cărţii stă însă în autograf, deoarece copiile semnate sunt neobişnuite, a precizat el. "Numai câteva copii sunt oferite (de editură) autorului, aşa că acestea sunt destul de rare. Dacă volumul ar fi fost adnotat de-a lungul timpului, acest lucru ar fi fantastic din punct de vedere literar şi foarte valoros", a explicat Shapero. În caz contrar, "dacă cineva vrea să o citească, există o mulţime de ediţii broşate", a mai spus el.

×
Subiecte în articol: magazin