x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Mesageri veniti din iad

Mesageri veniti din iad

09 Dec 2004   •   00:00

MISTERE
Cainii negri, uneltele Raului sau aparitii intamplatoare?

De-a lungul istoriei, un straniu fenomen ce consta in aparitia periodica a unor caini uriasi, de culoare neagra, este intalnit in cadrul multor legende, al unor traditii folclorice si relatarilor unor martori oculari contemporani.
RADU POPA

Creaturile Iadului. De obicei, aceste "spectre canine" au blana de culoare neagra si ochii fiorosi si rosii. Enigmaticele patrupede isi fac aparitia pentru cateva momente pentru ca, ulterior, sa dispara ca prin farmec. Uneori, "cainii-fantoma" sunt pasnici, dar, de cele mai multe ori, comportamentul lor este straniu si agresiv. Botezati, cateodata, si "cainii Iadului", acestia sunt asociati, de obicei, cu moartea sau cu diavolul. Uneori, ei sunt insotiti de siluete ce poarta vesminte de culoare neagra, considerate adevarate "unelte ale Raului". Alte relatari ii descriu ca pe niste varcolaci.

PAZNICII CIMITIRELOR. Aparitia unor caini uriasi, cu priviri fioroase si ochii "injectati" cu sange a fost deseori semnalata in apropierea unor biserici din Europa, in Evul Mediu. Acestia puteau fi vazuti mai ales in timpul unor slujbe religioase, parand a cauta anumite obiecte sau anumite persoane. La 4 august 1577, in oraselul Bongay din Anglia, un enorm caine negru a intrat, fugind, pe culoarul din interiorul bisericii, omorand doi dintre enoriasi si ranind grav un al treilea. Exista multe relatari ale unor martori oculari care semnalau "fantome canine" ce "traversau" strada prin fata unor masini, pentru a disparea "in ceata" cand vehiculele erau in imediata lor apropiere. Prezenta "cainilor negri" a fost semnalata mai ales in cimitire, existand multe speculatii potrivit carora "patrupedele" ar fi supravegheat si aparat mormintele celor ingropati. Aparitiile lor au fost semnalate mai ales in regiunea New England.

CAINII ALPINISTI. Legende interesante, legate de aparitia unor caini negri cu puteri supranaturale, pot fi intalnite in padurile alpine din regiunea Hanging Hills, statul Connecticut. Un caine "mic si prietenos" este considerat principalul vinovat pentru moartea unor excursionisti. Exista chiar si o legenda locala, potrivit careia, daca un om intalneste un caine negru o data, este de bun augur; daca il intalneste, insa, a doua oara, va regreta, iar daca il va intalni si a treia oara, persoana respectiva va muri. Cu toate ca "zicala" pare, mai degraba, o legenda locala, menita sa adauge un strop de mister povestilor de prin partea locului sau sa explice tragediile provocate de moartea unor alpinisti, exista documente ce par a dovedi ca este un sambure de adevar in aceste avertismente. La inceputul secolului XX, un geolog pe nume W. H. C. Pynchon a intalnit in mic caine de culoare neagra, considerand ca animalul putea reprezenta compania ideala, in timp ce urca muntele. A doua intalnire a lui Pynchon cu cainele s-a petrecut in timp ce acesta era impreuna cu un prieten care vazuse, anterior, cainele de doua ori. Cei doi alpinisti urcau spre un varf si, ajunsi la destinatie, au constatat cu suprindere ca micul catel negru ii astepta. Acesta latra zgomotos, iar prietenul lui Pynchon, pierzand brusc un bocanc, a cazut intr-o prapastie si a murit. Era cea de a treia sa intalnire cu misteriosul caine negru.

Semnificatie religioasa
Cateva relatari, destul de sumare, aminteau despre aparitia, in Anglia, a unor "caini negri", concomitent cu prezenta unor pisici de talie mare si, in unele cazuri, cu zborurile unor OZN-uri. In cazul multor relatari despre "cainii-fantoma" existau elemente ce dovedeau ca patrupedele respective posedau puteri supranaturale care ii faceau sa fie mai mult decat simple animale de paza. Cainii au jucat intotdeauna un rol important in cadrul vechilor religii (Sacalul in Egipt sau Cerberul in literatura greco-romana), iar semnificatia unor simboluri legate de acestia dainuie pana in zilele noastre.
×