x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Mister : Obiecte ascuţite

Mister : Obiecte ascuţite

de George Arion    |    22 Iul 2007   •   00:00

Infricoşător! Sau, poate, oribil. Sau, de ce nu, barbar. Fiecare din aceste cuvinte defineşte exact romanul Obiecte ascuţite scris de Gillian Flynn.

Infricoşător! Sau, poate, oribil. Sau, de ce nu, barbar. Fiecare din aceste cuvinte defineşte exact romanul Obiecte ascuţite scris de Gillian Flynn. Fiindcă multe dintre personaje au apucături morbide şi comit fapte atroce. De pildă, eroina cărţii, reporteriţa Camille Preaker, angajată la un ziar fără succes din Chicago, işi scrijeleşte pe piele diverse cuvinte. Aproape intregul corp ii e invadat de inscripţii, incrustate cu voluptatea celui care acoperă zidurile cu graffiti. Trupul său poartă urmele unei agresiuni produse de o minte care nu-şi poate explica rostul existenţei. Jurnalista e trimisă să ancheteze cazurile a două fetiţe ucise in orăşelul său natal, Wind Gap. Vizita intr-un loc părăsit in urmă cu mulţi ani devine un prilej de a-şi rememora copilăria intr-o familie cu o mamă posesivă, de a-şi reintălni colegii de şcoală şi de a descoperi cu surpriză comportamentul bizar al multor fete şi băieţi, de parcă teritoriul respectiv poartă blestemul de a fi populat numai de fiinţe bolnave. Camille este dezgustată şi de ea, şi de cei din jurul său. Reincepe să bea fără măsură, face sex mai mult sau mai puţin intămplător, simte din nou dorinţa de a-şi provoca suferinţe prin mutilarea cu obiecte tăioase. Are presentimentul că va descoperi ceva inspăimăntător şi poate de aceea inventează subterfugii care să amăne deznodămăntul. Şi, intr-adevăr, cercetările sale conduc la revelarea unui adevăr cutremurător: cea care le-a ucis pe fetiţe este propria soră, de numai 13 ani.

Chiar dacă e o carte de debut, Obiecte ascuţite dezvăluie o autoare cu un talent uluitor. Fără ipocrizie, fără pudibonderie şi fără false prejudecăţi, ca şi William Golding in Impăratul muştelor, ea smulge vălul de pe ideile noastre preconcepute despre primii ani din viaţă, socotiţi o vărstă a tandreţei şi a gingăşiei. Scriitoarea refuză să cadă in capcana intinsă cu dibăcie de filistinii induioşaţi de puritatea sufletească a copiilor şi adolescenţilor şi ne propune să-i vedem intr-o viziune violentă. Lectura romanului ne oripilează. Parcă am urmări o bombă cu ceas - explozia ei iminentă ne ţine cu sufletul la gură. Nu e de mirare că lui Stephen King i-a plăcut la nebunie. Dar după ce ai citit Obiecte ascuţite, nu-ţi vine să-l mai parcurgi niciodată. Iar firile hipersensibile ar face bine ca nici măcar să nu-l deschidă. Groaza şi misterul nu sunt pentru oricine.

×
Subiecte în articol: magazin