x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Moldova / Moştenirea postsovietică, piedică pentru aderarea la UE

Moldova / Moştenirea postsovietică, piedică pentru aderarea la UE

de Ovidiu Ciutescu    |    04 Dec 2008   •   00:00

Republica Moldova este marcată în continuare de o puternică moşternire postsovietică, deşi trei din patru cetăţeni sunt în favoarea aderării la Uniunea Europeană, relatează Le Temps. Citat bde Mediafax.



Soarta Republicii Moldova este reprezentativă pentru dificultăţile întâmpinate de "politica de vecinătate" a Uniunii Europene către est, afectată de războiul din august dintre Georgia şi Rusia. Şase foste republici sovietice sunt vizate: Ucraina, R. Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan şi Belarus. Dar nu toate au aceeaşi atitudine faţă de Bruxelles. În afară de cazul Georgiei, unde o misiune de observatori europeni este mobilizată de la 1 octombrie, Ucraina şi R. Moldova vor să adere la UE.

Problema este că Republica Moldova, frontalieră cu România, cu care împarte limba şi cultura, este îmbibată de influenţa rusă moştenită de la apartenenţa sa la fosta URSS, şi suportă cu greu această situaţie. "Circa 70 la sută dintre cetăţenii noştri susţin integrarea", a explicat preşedintele Vladimir Voronin pentru Le Temps, în cadrul unei vizite organizate de German Marshall Fund. "Integrarea în UE este totodată prioritatea şi principalul nostru obiectiv pe termen lung", a adăugat el. "Avem din mai o comisie pentru integrare europeană formată din reprezentanţi ai administraţiilor", a declarat coordonatoarea ajutorului european, Natalia Catrinescu. Un ajutor financiar în valoare de 100 de milioane de euro, echivalent cu cinci la sută din bugetul anual, va fi acordat în 2009 Republicii Moldova, decisiv pentru această ţară de 4,4 milioane de locuitori, considerată cea mai săracă din Europa.

×
Subiecte în articol: moldova lumea