x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Moldova / Viitorul sună sumbru

Moldova / Viitorul sună sumbru

de Ovidiu Ciutescu    |    19 Noi 2008   •   00:00

Peste 60 la sută dintre cetăţenii Republicii Moldova consideră că ţara lor merge într-o direcţie greşită, arată un sondaj efectuat de Centrul de Investigaţii Sociologice CBS AXA. Printre problemele care provoacă cea mai mare nelinişte în rândul populaţiei se numără: sărăcia (64,2 la sută), şomajul (35,8 la sută), corupţia (29,4 la sută), viitorul copiilor (34,4 la sută).



Aproximativ 1,3 la sută din cei intervievaţi au afirmat că sunt foarte mulţumiţi de felul în care trăiesc, 25,6 la sută destul de mulţumiţi, 53,9 la sută nu prea mulţumiţi, iar 18,7 la sută au declarat că nu sunt deloc mulţumiţi, citează Mediafax. Mai mult, 39,5 la sută dintre cetăţenii Republicii Moldova sunt de părere că regimul din ţara loc este autoritar sau dictatorial. De asemenea, 28,5 consideră alegerile din Republica Moldova drept libere şi corecte, spre deosebire de 58,9 la sută dintre cetăţeni care sunt susţin contrariul. Dintre respondenţi, 71,4 la sută au declarat că rezultatele alegerilor sunt falsificate în proporţie de 49 la sută de partide, 26 la sută de Guvern şi 20 la sută de organizaţiile electorale. Potrivit sondajului, 41,4 la sută dintre moldoveni sunt adepţii ideilor de stânga (comunism, socialism şi democraţie socială) şi doar 16,6 la sută în favoarea ideilor de orientare liberală.

Pe de altă parte, 37 la sută din cei intervievaţi cred că vor trăi mai bine după ce Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană, 28 la sută nefiind de această părere.
Sondajul a fost efectuat în cadrul programului Fundaţiei Eurasia pentru susţinerea, în 2009, a alegerilor parlamentare libere şi corecte şi face parte dintr-un studiu privind cadrul legislativ şi electoral în preajma alegerilor din Republica Moldova. Acesta a fost realizat în perioada 22 septembrie – 1 octombrie, pe un eşantion reprezentativ pentru Repulica Moldova de 1.259 de persoane adulte. Marja de eroare este de plus minus 2,8 la sută.

×
Subiecte în articol: moldova sută lumea