x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun "Nicolas Sarkozy" - Mult prea greu de pronunţat pentru George W. Bush

"Nicolas Sarkozy" - Mult prea greu de pronunţat pentru George W. Bush

de Jurnalul National    |    26 Sep 2007   •   00:00
"Nicolas Sarkozy"  -  Mult prea greu de pronunţat pentru George W. Bush

Preşedintele american George W. Bush s-a adresat marţi Adunării Generale a ONU ajutat de un prompter pe care era proiectată şi pronunţia fonetică a numelor unor ţări şi lideri mondiali, printre care şi preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, relatează Reuters.

O ciornă a discursului preşedintelui american a apărut pentru scurt timp pe site-ul Naţiunilor Unite, făcănd public faptul că acesta are nevoie de un ghid fonetic pentru a citi denumirile mai complicate.

Discursul cuprindea scrierea fonetică a numelor preşedintelui francez Nicolas Sarkozy (sar-KO-zee), prieten cu Bush, şi al liderului din Zimbabwe, Robert Mugabe (moo-GAH-bee), criticat de SUA pentru incălcarea drepturilor omului, precum şi pronunţia pentru Kirgizstan (KEYR-geez-stan), Mauritania (moor-EH-tain-ee-a) şi pentru capitala statului Zimbabwe, Harare (hah-RAR-ray).

Purtătorul de cuvănt al Casei Albe, Dana Perino, a explicat că ciorna, denumită versiunea 20, care cuprindea numerele de telefon mobil ale redactorilor şi dactilografilor, a fost distribuită inainte, pentru a-i ajuta pe translatorii ONU, care trebuie să traducă simultan discursurile liderilor in mai multe limbi.

Textul discursului lui Bush trebuia să apară şi pe un prompter amplasat in faţa tribunei de unde vorbea acesta.

"S-a făcut o greşeală", a declarat Perino. "Nu ştiu cum a apărut ciorna discursului, dar a apărut şi a fost retrasă".

"Orice persoană care susţine un discurs sau prezintă ştirile are pe prompter sugestii fonetice, in caz că sunt necesare," a mai spus ea.

Bush a mai făcut gafe de pronunţie şi este o ţintă predilectă a glumelor legate de obiceiul său de a deforma limba engleză.

Una dintre cele mai cunoscute dintre gafele sale sdatează din mai, cănd la o ceremonie de primire a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a fost aproape de a o plasa pe aceasta in secolul al optsprezecelea.

La un discurs pe care l-a susţinut la summit-ul APEC (Forumul de Cooperare Economica Asia-Pacific) din Sydney in luna septembrie, Bush a părut să confunde organizaţia cu OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) şi a vorbit despre trupele austriece din Irak, deşi se referea la trupele australiene.

  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin