x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun O experienta personala

O experienta personala

02 Dec 2004   •   00:00

CARTE
Pentru rafinati si nu numai recomandam romanul japonezului Kenzaburo Oe, "O experienta personala".
Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1994, Kenzaburo Oe este recunoscut, de mai bine de trei decenii, drept unul dintre cei mai interesanti scriitori japonezi contemporani. Un eveniment ii marcheaza in mod hotarator destinul: in 1963 devine tatal unui copil grav handicapat si, fiind pus in situatia de a alege intre a-l lasa sa moara si a-l lasa sa traiasca, face o calatorie initiatica la Hiroshima, loc cu o puternica incarcatura simbolica. In anul urmator publica romanul "O experienta personala", istoria lui Bird, un intelectual frustrat, incatusat intr-o casatorie ratata, al carui vis este spulberat cand sotia da nastere unui copil cu un serios handicap cerebral. O experienta autobiografica transformata intr-o experienta romaneasca.

Literatura japoneza si literatura americana

Alte doua carti, aparute la Editura Rao ne atrag atentia. Una este "Insemnari de capatai" ale autoarei japoneze Sei Shonagon. Scrisa catre sfarsitul secolului al X-lea cartea este una dintre operele cele mai intens comentate din literatura japoneza. Lucrarea cuprinde in jur de 300 de paragrafe de diferite lungimi, insirate liber, unele cu titlu, altele fara.

"Copil si barbat" este un roman semnat Tony Parsons. Un barbat care crede ca are totul: o sotie frumoasa, un adorabil baietel si o slujba bine platita reuseste sa piarda absolut tot. Dintr-o data nu mai este decat un somer, un tata singur care se chinuie sa invete cum sa se ocupe de copilul sau.

Supersex

Tracey Cox, cea mai bine vanduta autoare a cartilor despre sex, va prezinta o lucrare candida, amuzanta si delicios de ireverentioasa, care in nici un caz nu este recomandata puritanilor. "Supersex" este un adevarat manual de sex al noului mileniu. Spiritual, actual, inteligent si, mai presus de toate, extrem de amuzant, acest tratat este presarat cu sfaturi realiste care va pot ajuta sa practicati un "supersex", si, astfel, sa va relansati viata sexuala. Cartea a aparut la Editura Litera International. (S.S.E.)

Mitologia egipteana

La editura Meteor Press, in colectia "Mituri Fundamentale" a aparut cartea "Mitologia egipteana", o lucrare semnata Claude Helft. Propunandu-si sa puna miturile intr-o forma succinta si atractiva la indemana publicului roman, editura Meteor Press lanseaza aceasta colectie intitulata "Mituri fundamentale". "Ei traiau intre cer si pamant", "Misterul crearii lumii", "Isis si Osiris", "Lupta zeilor", "Calatoria Soarelui", "Viata mumiilor" si "Semnele zeilor", iata cateva capitole din lucrare. (C.O.)

Mitologia indiana

"Mitologia Indiana" este o alta lucrare din colectia "Mituri Fundamentale", aparuta la Meteor Press. De data aceasta, atat textul, cat si ilustratiile cartii sunt semnate de Jean Charles Blanc. In cele 100 de pagini veti afla raspunsuri la intrebari despre zeita mama si zeii razboinici, despre suflet si eterna reintoarcere. In alte capitole ale cartii se vorbeste si despre metamorfozele zeului, se face o impartire a zeilor si semizeilor si veti afla ce este acela un zeu rebel. (Cristina. Ologeanu)
×