x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Oameni de ştiinţă americani ştiu unde se ascunde Ben Laden

Oameni de ştiinţă americani ştiu unde se ascunde Ben Laden

20 Feb 2009   •   00:00

Unde se ascunde Osama Ben Laden? Reprezentanţii serviciilor de securitate şi militarii americani nu pot răspunde la această întrebare. De aceea, în ajutorul lor au sărit specialiştii americani în geografie, care au propus perchiziţionarea a circa 20 de case situate într-o localitate de la graniţa cu Pakistanul. De unde atâta siguranţă? Oamenii de ştiinţă sunt convinşi că metoda deductivă va funcţiona şi de data aceasta.



Un studiu senzaţional a fost publicat pe site-ul reputatei reviste cu profil ştiinţific MIT Internaţional Review. Geografi din cadrul Universităţii californiene din Los Angeles afirmă că au reuşit să calculeze unde se ascunde 'teroristul numărul unu', cu o precizie maximă de până la casă. 'Considerăm că lucrarea noastră constituie prima încercare de a aborda într-un mod ştiinţific acţiunile de căutare a lui Ben Laden', declară coautorul studiului, profesorul John A. Agnew. Pentru ce metodă au optat oamenii de ştiinţă americani pentru a-l descoperi pe liderul Al-Qaida? Prima regulă: cu cât mai mult vă îndepărtaţi de locul concret de existenţă a unei specii concrete, cu atât mai puţine sunt şansele să întâlniţi reprezentanţi ai acestei specii. Acest lucru se explică prin ataşamentul speciilor de animale pentru nişa lor ecologică specifică. Ultima dată, informaţii cât de cât veridice despre Ben Laden îl plasau pe acesta într-o peşteră din Tora Bora, în estul Afganistanului. Americanii au inspectat la acea dată toate adăposturile din această regiune, însă teroristul nu a mai putut fi găsit. Totuşi, este puţin probabil ca Osama Ben Laden să fi plecat foarte departe: mediul cultural şi religios se schimbă în mod sensibil la distanţă. A se ascunde în India sau în sudul Pakistan i-ar fi peste mână fanaticului islamic. În Afganistan, unde sunt prezenţi militari ai NATO, Osama nu merită căutat. Prin urmare, rămân regiunile limitrofe ale Pakistanului. Al doilea postulat este şi mai clar. Insulele mari, cu rezerve mari de hrană, atrag mai mult decât insulele izolate animalele. În cazul oamenilor este vorba despre oraşe. Prin urmare, Ben Laden trebuie căutat într-o localitate relativ mare. Oamenii de ştiinţă au studiat oraşele pakistaneze cu ajutorul imaginilor NASA filmate prin satelit. Cel mai potrivit ar fi, în opinia lor, oraşul Parachinar. Mai departe - şi mai simplu: oamenii de ştiinţă au studiat imaginile din satelit a peste o mie de clădiri din Paranchiar, pentru a înţelege unde s-ar putea ascunde teroristul. Despre Ben Laden se ştie că este înalt - peste 1.90 metri - şi că are nevoie periodic de proceduri medicale specifice. Prin urmare, clădirea trebuie să fie una înaltă şi conectată la energie electrică, pentru a alimenta aparatura medicală. Desigur, casa ar trebui să fie înconjurată de copaci stufoşi, ca nimeni să nu-l poată observa pe fugar. Doar trei case din oraş corespund în totalitate acestor parametri, iar alte 16 corespund parţial.
Oamenii de ştiinţă le-au recomandat militarilor să le percheziţioneze - nu să le bombardeze! - cât mai repede, înainte ca 'specia rară' să simtă pericolul şi să-şi piardă urma în populatul oraş Peshawar. Potrivit cotidianului rus Izvestia, însăşi apariţia unui asemenea studiu demonstrează că americanii au obosit de metodele militare pe care bătea monedă Administraţia lui George W.Bush. Ben Laden nu a putut fi prins cu ajutorul unor 'Rambo musculoşi'. Poate că acest lucru le va reuşi profesorilor ochelarişti?, se întreabă ziarul rus.
Agerpres

×
Subiecte în articol: laden lumea ben laden