x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Olanda / Droguri vândute în închisoare ca într-un magazin!

Olanda / Droguri vândute în închisoare ca într-un magazin!

de Ovidiu Ciutescu    |    14 Ian 2009   •   00:00
Olanda / Droguri vândute în închisoare ca într-un magazin!

Un neobişnuit caz de corupţie zguduie închisoarea olandeză Bijlmerbajes de lângă Amsterdam. Conform Telegraf, angajat la închisoarea Bijlmerbajes, procura pentru deţinuţi de la ecstasy, speed, cocaină sau haşiş şi până la marijuana sau vodcă, orice putând fi comandat de la el, ca şi cum ar fi condus un supermarket.



Vodca era ascunsă în pachete de lapte şi vândută pentru 250 euro pe litru, în timp ce un gram de cocaină costa 200 de euro, citează Agerpres. Pentru a-l prinde pe gardianul corupt, poliţia s-a folosit de un deţinut, care i-a câştigat acestuia încrederea. Deşi arestarea şi ancheta în cazul gardianului au fost ţinute sub acoperire de justiţie, deţinutul implicat în demascare a făcut presei mărturisiri complete, sub numele real şi cu fotografie, pentru a fi sigur că nu i se va întâmpla ceva. Conform lui Arjan Marinus, gardianul respectiv îi povestise cum a fost obligat să plece de la închisoarea din Almere în urma unor afaceri cu marfă de contrabandă pentru deţinuţi, cu toate acestea el fiind angajat iarăşi, la închisoarea Bijlmer, unde şi-a continuat comerţul ilegal, deţinuţii plasându-i comandă peste comandă. Faptele au ieşit la lumină pe când Marinus făcea curăţenie, el şi un angajat al închisorii având cheia de la o cameră pentru uneltele de curăţat. Într-una din zile gardianul a cerut să aibă acces la cameră, pentru a-şi depozita mărfurile ilegale, fiind însă refuzat. În momentul când gardianul a trecut la ameninţări, Marinus a raportat totul directorului închisorii, Chris de Jong, fiind între timp mutat la centrul de detenţie de la Scheveningen. De Jong a înregistrat cu ajutorul unui stenotipist povestea lui Marinus.

Din informaţiile furnizate de Marinus, a reieşit că gardianul T. făceau profituri de până la 2.000 de euro pe lună din comerţul său ilegal, plăţile având loc în afara zidurilor închisorii, într-un ungher de lângă staţia Amstelstation, unde el îşi avea 'biroul' şi unde familiile şi prietenii deţinuţilor numărau banii pentru drogurile pe care persoana apropiată le consuma în închisoare. Uneori el era plătit şi în ecstasy sau amfetamină. După ce Marinus a depănat povestea directorului închisorii, angajaţii de la Oficiul Integritate şi Siguranţă (Bureau Integriteit en Veiligheid - BIV) şi-au şi făcut apariţia, căutând o metodă pentru a-l atrage în cursă pe gardian, deţinutul fiind nevoit să joace dublu. La un control inopinat era cât pe ce ca gardianul să fie descoperit, însă cineva l-a prevenit, asupra sa nefiind descoperit nimic. La o zi dup aceea, lăcomia l-a făcut însă să continue contrabanda, dat fiind că avea nevoie de bani pentru pensia alimentară, în urma unui divorţ.

Arestarea gardianului s-a făcut după ce agenţii l-au observat în timp ce transporta cu căruciorul către deţinuţi pachete de lapte (deţinuţii au voie să primească zilnic două pahare cu lapte), printre pachetele de lapte fiind ascunse şi cele cu vodcă în ele. În momentul în care gardianul i-a dat lui Marinus un pachet cu vodcă, agenţii au intrat în celulă şi l-au arestat. Pentru contribuţia sa la demascarea gardianului corupt Marinus a primit în loc de recompensă un sejur de patru luni la cea mai rea închisoare din Olanda, cea din Zwaag. Încă şi mai rău, directorul de la Bijlmerbajes a refuzat să-i mai dea vreo informaţie despre cursul anchetei iar atunci când Marinus l-a sunat s-a trezit cu directorul de la închisoarea din Zwaag în celulă, acesta venind să-l ameninţe cu izolarea în caz că spune ceva. Marinus l-a sunat apoi pe şeful echipei de anchetatori, Martin Kampinga, care l-a anunţat că ancheta va mai dura trei luni. Între timp, Marinus a fost dus la închisoarea din Scheveningen, unde a dat o declaraţie completă în faţa deputatului SP (socialişti), Krista van Velzen. Anchetatorul Kampinga de la BIV a refuzat orice comentariu la fel ca şi purtătoarea de cuvânt de la Bijlmerbajes, Linda Kat, în timp ce directorul De Jong nu a fost nici el de găsit.Purtătorul de cuvânt al departamentului pentru centre de detenţie de la Haga, Patrick Mikkelsen, confirma faptul că unui angajat de la Bijlmerbajes i-a fost interzis accesul în închisoare dat fiind suspiciunile de corupţie care planează asupra sa, urmând ca acesta să fie anchetat luna aceasta şi să se stabilească eventuale măsuri disciplinare sau începerea urmării penale. Deputata Krista van Velzen consideră că ancheta trebuie să fie făcută la sânge, fiind inacceptabil ca tocmai gardienii să dea un semnal conform căruia criminalitatea este ceva profitabil. Deputata socialistă solicita ca aceste practici să fie eliminate din rădăcină.A

×
Subiecte în articol: lumea gardianul marinus