x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ostatici eliberaţi in Afganistan

Ostatici eliberaţi in Afganistan

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    06 Iul 2007   •   00:00
Ostatici eliberaţi in Afganistan

Cetaţeanul german şi translatorul său, răpiţi de gherilele talibane in cursul săptămănii trecute, au fost eliberaţi.

Cetaţeanul german şi translatorul său, răpiţi de gherilele talibane in cursul săptămănii trecute, au fost eliberaţi.

CIFRE SECRETE. 30.000 de euro a fost valoarea la care s-a ridicat suma răscumpărării. Cel puţin aşa susţin surse din interiorul miliţiilor talibane. Purtătorul de cuvănt al guvernului afgan, Semarai Baschari, a refuzat insă să comenteze această informaţie dată de unele agenţii de presă ca fiind cea reală. "Nu pot spune deocamdată cine anume l-a ţinut ostatic pe cetăţeanul german şi nici care au fost condiţiile eliberării lui. Ceea ce este important este că atăt el, căt şi translatorul afgan se află acum in deplină siguranţă mulţumită sprijinului acordat de către forţele de ordine afgane".

Autorităţile germane au confirmat şi ele eliberarea celor doi, ei aflăndu-se acum sub protecţia forţelor internaţionale staţionate in teatrul de luptă.

INFORMAŢII CONTRADICTORII. Aflat in Afganistan de aproape 7 ani, de la căderea regimului taliban la finalul anului 2001, cetăţeanul german, de profesie inginer, a fost răpit miercurea trecută de gherilele islamiste in timp ce se intorcea de la Kandahar, in sud-vestul Afganistanului, spre locul de staţionare al echipei sale, la Herat. In aceeaşi seară, conform declaraţiilor guvernatorului provinciei Farah, Ghulam Mohaidin Baluch, răpitorii l-au contactat telefonic cerănd 40.000 de dolari (cca 30.000 euro) in schimbul eliberării sale şi a translatorului afgan cu care călătorea, aflănd insă şi că ostaticul este gata să plătească pentru propria răscumpărare.

In declaraţia sa, guvernatorul nu a intărziat să acuze miliţiile talibane. Răspunsul islamiştilor a venit insă prompt, prin vocea purtătorului de cuvănt , Jussuf Ahmadi: "Noi nu am răpit nici un cetăţean german!". Astfel, planeayă suspiciunea că, sub pretextul tensiunilor dintre cele două tabere rivale, un grup de infractori oarecare a recurs la această soluţie doar pentru a obţine suma răscumpărării. "Orice este posibil intr-o situaţie ca cea in care se află Afganistanul astăzi", a comentat Semarai Baschari.

Iar adevărul? Probabil tot peste 50 de ani, ca şi in cazul jurnaliştilor romăni răpiţi (?) in Irak…

×
Subiecte în articol: magazin